Besök på Maison en Belles Lies (november 2021)

Längs med landsvägen i utkanten av byn Saint-Aubin ligger en brutalistisk lagerkoloss i grå betong. Den är nästan lika stor som den öde grusplanen intill. Med sin konkreta, väderbitna anspråkslöshet säger platsen en del om sinnelaget hos personen som arbetar där.

Vid drygt sjuttio års ålder lever Pierre Fenals sin dröm. Förvandlingen från karriärist i Paris till biodynamisk bourgognebonde i egen regi har varit en skola i ödmjukhet, envishet och tålmodigt arbete. Liksom vid tidigare besök utstrålar Pierre ett sällsamt godmodigt lugn.

Det är så rymligt och funktionellt här! Är det bara du som använder lokalen, eller är ni flera?

”Det är ett par vänner också, men de har inte så mycket vin.”

2021, med alla säsongens problem, vilken av druvsorterna hade det svårast?

”Det var ett bättre år för pinot än för chardonnay. Av chardonnay blev skörden extremt liten.”

Hur sent började du skörda?

”I början av oktober, hela skörden tog två veckor. Med Beaujolais i mitten.”

(Aligoté 2020)

”Det här är aligoté 2020, buteljerad i början av september. Öppnad igår.

Inget svavel, ingen filtrering, inga omdragningar.”

Härligt. Krämigt i mitten och lätt i slutet. Bra syra också.

(Santenay 2019)

”Santenay. Buteljerad i maj.”

Rakare syra än samma vin från 2018. Lite inslag av tropisk frukt. Fin energi, klingar bra.

(Corton-Charlemagne 2019)

Corton-Charlemagne. Buteljerad i juni.

Vilken näsa! Och sältan i efterklangen. Väldigt lång och intressant finish, mycket som händer.

Ingen skrikande syra, men väldigt fräscht. Och texturen, wow! Vilken upplevelse. Bra gjort.

Hur mycket gjorde du?

”2000 flaskor.”

(Hautes-Côtes de Beaune 2019)

”Hautes-Côtes de Beaune. Hela klasar. Bara frirunnen must, inget pressvin. Ett månads maceration, ett månvarv. Arton månader i fat. Alla använda, ett till fyra år gamla. Flaskan öppnades igår.”

Fin parfym. Rikt men friskt. Mer koncentration än en årgång som 2016.. kanske även 2017 ?

”Det liknar 2017, bara aningen tätare och med högre syra.”

(Maranges 2019)

”Maranges, framställt på samma sätt som det förra vinet. 3000 flaskor.”

Kraftfullt, kryddigt…

”Klassisk röd bourgogne.”

Ganska mörkt, en del lakrits. Bra energi, markerade men fina tanniner. Salivframkallande. Engagerande, griper tag.

(Maranges 1er cru Clos Roussots 2019)

”Clos Roussots. 3000 flaskor.”

Det känns mer öppet på näsan. Tydligare fruktighet, en aning konfiterad. Mer av allt. Lite hårdare struktur, men samtidigt känns texturen silkigare. En liten oxidation, det märks att flaskan varit öppen sedan igår. Men fortfarande gott. Ett steg upp från vinet innan.

(Aloxe-Corton 2019)

Fin parfym. Lite mer VA än i de andra vinerna. Gott. Vackra tanniner. Fint lyft i slutet, skiner till.

Vill du berätta lite om hur årgång 2019 var för dig, generellt sett?

”Det var en stor årgång, och en lyckad skörd. Inga problem med frost under våren, och en balanserat varm sommar. Skörd i mitten av september. Samma kvalitet i pinot och chardonnay.”

Ja, vinerna visar ju också en väldigt stabil och konsekvent linje.

(Beaujolais-Villages 2019)

”Gamay, arton månader i fat. Jäsning i öppna träkar på burgundiskt vis, alltså samma sätt som resten av mina röda. Med lite lätt fottrampning i början. Inga överspolningar.

Parcellen ligger i Quincié. Det är fyra hektar i ett stycke. Jorden är ovanligt komplex för Beaujolais, med inslag av schist, basalt, granit, kvartsit och flera andra bergarter. Många av stockarna är långt mer än hundra år gamla.”

Ett spännande vin och en speciell stil av beaujolais. Vi hade ju 2017 som också var riktigt bra. Eken var nog lite mer framträdande i den årgången. Här upplever vi en större fräschör. Härligt!

(Corton 2020)

(Aloxe-Corton 2021)

Söt röd frukt.

”Ändå väldigt lätt.”

(Maranges 2020)

Här känner man att Maranges har söderläge… mörkare frukt och så vidare.

(Maranges 1er cru Clos Roussots 2020)

Är Clos Roussots ett av de varmaste lägena i Côte de Beaune?

”Ja, jämförbart med Volnay.”

Men Volnay vetter ju mer åt öster – Maranges åt söder?

”Åt söder, helt riktigt.”

Här föredrar vi nog den enklare maranges.

(Étrange Vin de France 2020)

”Det här är en cuvée av pinot, gamay och chardonnay. Från Hautes-Côtes de Beaune, byn Mavilly-Mandelot. En enda parcell, ett sydöstläge om en halv hektar. Skogsjord med låg kalkhalt och mycket humus – marken är omgiven av skog på båda sidor. 3000 flaskor.” 

(Santenay Sous la Roche 2020)

”Santenay. Sous la Roche är namnet på vinmarken, den ligger högt ovanför byn. Jag skriver ut läget på baksidesetiketten.”

(Saint-Romain 2020)

”Det är andra gången jag gör en Saint-Romain. 2019 blev det väldigt lite. Bara två fat.”

Här finns en trevlig liten bitterhet som inte den förra hade, det gör den lite mer komplex, snudd på bättre. Den förra var mer på rak citronliknande syra, fint det också.

(Corton-Charlemagne 2020)

Fransk frukost! Croissant med smör och citronmarmelad!

”Inga omdragningar, lagring på hela jästfällningen.”

Faten ligger jättefint, med en liten kryddighet i slutet. Ljuvligt med en Corton-Charlemagne som man kan njuta ung, till skillnad från exempelvis Bonneau du Martray.

”Bonneau du Martray och jag är väldigt olika. Stora skillnader i vinifiering.”

Men samma plats.

”Ja, ungefär… det skiljer 200 meter.”

När buteljerar du den?

”I april 2022.”

Tillsätter du något eller går du hela vägen utan?

”Det här blir helt utan svavel.

Jag tillsätter aldrig något i faten, och de flera mina viner är utan tillsatser i flaska.”

Du brukar ju ange på baksidan om det är något tillsatt.

”Ja, un leger sulfitage – eller sans soufre ajouté.”

Jobbar du biodynamiskt i vingårdarna?

”Sedan länge. Certifierat ekologiskt, men utan biodynamisk certifiering. Alltså inget Demeter.

Jag använder mina egna örter och plantor och jag har mina egna djur. Och mina egna bin. Igår gjorde jag ”bouse de corne”. Nästa vecka tillverkar jag mina egna ekologiska preparat, där jag använder frön av vindruvor, klipp från vinrankor och olika alger. Dessutom fermenterad vallört, brännässla och brakved. Fermenteringen varar i tre dygn, det blir mer potent än vanlig urlakning.”

Hur plöjer du?

”Med häst, eller med vinsch. Rejält arbete. En av mina vänner har två hästar som jag kan låna och använda. Vi byter tjänster, han arbetar i mina vingårdar och jag i hans.

Jag plöjer Corton, Clos Roussots och Aloxe-Corton med häst. Det blir drygt två hektar. I Quincié är det inte möjligt, med 35 procents lutning är det alltför brant. Jag har en traktor med vinsch som jag använder där. Traktorn parkerar jag på toppen av kullen, och så låter jag vinschen dra plogen uppåt medan jag styr den för hand. Det är ett gott arbete, vackert. Långsamt.”

(Beaujolais-Villages OVO 2020)

”Här har vi en långmacererad gamay från vinmarken i Quincié. Sex månader i ägg. Hela klasar. Pressning i maj, sen tillbaka i ägget.”

Lustigt nog känns tanninerna mjukare med så lång tid på skalen. När man doftar på vinet tror man att det ska vara kraftfullt, men i munnen är det förvånansvärt lent. Det här är gott.

(Monthélie 2020)

Gott. Möjligen lite torrt i avslutningen, som läskpapper – kanske är det eken?

Läskpapper… det undrar jag också vad det är… det tror jag aldrig jag har använt, faktiskt.

Det är nånting man använde förr i tiden när man skrev med bläck. Då kunde man lägga på ett läskpapper som torkade upp det överflödiga.

Som ett bakplåtspapper?

Bakplåtspapper är nog inte så bra på att suga… 

Nä just det, det är ju blankt…

Tänk bakplåtspapper, fast tvärtom ; ) Egentligen motsatsen till ett bakplåtspapper, kan man väl säga… ett vitt papper med sträv yta. Om du lägger tungan mot så känns det uttorkande.

Fint att få det beskrivet. Jag har hört ordet typ tio gånger men liksom… vafan är läskpapper?

Man upplever en liten tanninstruktur i det här vinet… det torkar ut lite i slutet, kanske för att vi provat så pass många röda?

(Santenay 2020)

”Det här är Santenay villages. Ska buteljeras nu i november.”

Krämig känsla och bra klipp i syran i slutet. 

Gillar den här mer än den andra santenayn. Jättegott, svinbra. Närmast perfekt drickbourgogne.

(Hautes-Côtes de Beaune 2020)

Pierre, kan du berätta hur du gör det här vinet? För oss alla.

”Det är väldigt enkelt och klart. Så fort druvorna kommer in landar de på ett sorteringsbord. Sen lägger vi de hela klasarna i en tank, och så trampar jag till dem lite med fötterna. Sen inget mer. Jag stänger tanken i tre dygn innan jäsningen börjar. När det börjar bildas koldioxid, så tar jag av locket på tanken. Efter en månad låter jag det vin som rinner av fritt landa i en mindre tank, och det vin som kommer från pressningen i en annan tank. Sen bestämmer jag hur det ska blandas: tjugo procent, trettio procent eller var för sig.”

Och alla macerationer varar precis en månad?

”Ja. Jag plockar druvorna när månen står högt, och pressar när den står lågt.”

Hur såg blandningen ut i det här Hautes-Côtes de Beaune 2020?

”Inget pressvin. Det är mitt val för en uppfriskande pinot noir utan så mycket tanniner.”

Friska upp minnet nu, var kommer druvorna ifrån?

”Från Saint-Aubin. Alltså från den högsta delen här ovanför byn, det är ett par ganska branta lägen som räknas till Hautes-Côtes de Beaune. På höger sida när du färdas uppåt skogen och kullarna.”

Känns fortfarande lite kantigt, fortfarande på väg.

(Aloxe-Corton 2020)

Gott grepp, som i så många av vinerna. Syran känns relativt låg, men ändå bra fräschör. Knappast mer än tretton procent. Du har aldrig hög alkohol i dina viner.

”Nä, det stämmer. Elva och en halv, tolv, tolv och en halv, tretton…”

Tror inte vi provat mycket som haft över tretton procent.

”Det är långsamma jäsningar, långa macerationer, låga temperaturer. Inte mer än tjugoen grader för de röda, och fjorton för de vita. Alltså i faten.”

Kan det vara så att en del av dina jäsningar äter mer socker än vanligt, så att du får en lägre alkohol än den potentiella?

”Ja, jag tror det… jästfällningen kan ibland livnära sig på socker utan att producera alkohol.”

Det där är något att ta med sig in i framtida varma växtsäsonger…

Du gör en del pet’nat och rosé också… vad är det för frukt?

”Det är gamay, från Quincié. Ett urval av köpta druvor. Direkt pressning. Jäsning i rostfritt. Sex månader i fat. Buteljeras direkt från fatet. Det här är rosé 2020.”

Gjorde du pet’nat i 2021 också?

”Ja lite – jag ska skicka ett sample.”

Tack för en fin provning, och på återseende!