Besök hos Léo Dirringer

Häromveckan hade vi ett fantastiskt besök hos Léo Dirringer i Dambach-la-Ville!

Familjens generationsskifte är genomfört ute i vingårdarna, där Léo nu har ansvaret för hela domänen om tretton hektar. I källaren delas druvorna lika mellan föräldrarna, som fortfarande har gamla trogna kunder, och Léo, som definierat en ny och modernare stil i allt från vinmakning utan tillsatser till etiketter med minimalistisk grafik. Det senaste året har han köpt in ekologisk frukt för att fylla föräldrarnas behov och prioriterat de egna markerna till sina egna viner.

Vi började i den nyaste delen av källaren som stod färdig 2007, tog oss vidare via delar från 1960-talet och landade till slut nere i det sena 1500-talet. En hel del jästankar är av den tidigare så vanliga och funktionella sorten i betong invändigt klädda med plattor av klarglas. Nere i källarplanet domineras möblemanget av historiska foudres om 20-40 hl, men det finns också plats för mellanstora fat som bland annat används till pinot noir.

Markerna ovanför Dambach-la-Ville är bitvis ordentligt branta och sträcker sig uppåt 400 meter. Byn är berömd för sin Grand Cru Frankstein med berggrund av granit som dominerar de flesta lägena, där den magra ytjorden består av samma granit vittrad till sand. I lieu-dit Breitstein blandas granitsanden med stora stenar från bergen ovanför och ådrar av lera som lämpar sig fint för Léos röda viner av pinot noir och pinot gris.

Det här är viner med energi och drickglädje från en stigande stjärna!

Just nu i BS:

Grande Soif Riesling 2020 (nr 55125)
Breitstein Pierres Larges 2020 (nr 58421)
Vin & Natur Dirringer 2 (nr 58587)

För restaurang:

Pur Jus 2021
Grande Soif Riesling 2020
Grain de Sable Riesling 2020
Frankstein Grand Cru 2020

@leo.dirringer
#leodirringer
#ruhlmanndirringer