Hervé Villemade – Cheverny 'Les Ardilles' 2020

Namn:Cheverny 'Les Ardilles' 2020
Vinbonde:Hervé Villemade
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Lieu-dit Les Ardilles, Chitenay (Cheverny AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir och gamay i proportionerna 85/15 från rankor med 20-40 års ålder (egen mark)
Jord:Lite tyngre lerjord med inslag av flinta (silex)
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i öppna ekståndare med 20 dygns maceration och varsam nedtryckning av skalhatten ('pigéage'). Åtta månaders lagring i äldre barriques och demi-muids (228 och 500 liter) samt en femtedel i amfora. Buteljerat i augusti 2021 utan klarning eller filtrering.

"En provenance d'une parcelle argileuse à la terre un peu plus "grasse", l'assemblage du pinot noir (85%) et du gamay (15%), vinifié en cuve bois avec des pigeages modérés, donne un rouge particulièrement expressif. Le fruit mûr, voire confit (note de purée de fruits, parfois une touche d'orange), s'associe à de discrètes nuances de fleurs et d'épices (réglisse). La matière est tout à la fois serrée, fine et fondue, et la minéralité s'exprime à travers une touche saline. Le mariage de la gourmandise et de la complexité signe le terroir de Cheverny au meilleur de lui-même."
Tillsatser:15 mg/l so2 vid buteljering
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Cheverny 'Les Ardilles' 2020

Om vinbonden

I de västra utkanterna av skogsområdet Sologne arbetar Hervé Villemade med 23 hektar egna vinodlingar. Markerna ligger utspridda över byarna Cellettes, Chitenay och Fougères-sur-Bièvre i hjärtat av appellationen Cheverny.

Ett par generationer tidigare, 1939, hade farfar Désiré och farmor Gilberte startat gården Moulin Neuf som ett blandat jordbruk. 1976 började deras son Henri att sälja buteljerade viner under egen etikett. Jordbruket hade då hunnit mekaniseras med maskinskörd.

Hervé Villemade gick ut skolan och var beredd att göra vin precis som hans far hade gjort före honom. Han tog över 1995 och jobbade på i tre år innan han valde att låta gräset växa, började att plöja markerna och åter skörda för hand. Sedan millennieskiftet är alla familjens vinmarker ekologiskt certifierade via Ecocert.

Jordarna i området har skapats genom avlagringar från floden Loire. De präglas av sand, kisel, lera och flinta. Villemade odlar sauvignon, chardonnay och romorantin för de vita vinerna, pinot noir, gamay och côt för de röda och rosén, samt menu pineau och pineau d’aunis för mousserande.

Sedan början av 2010-talet kompletterar Hervé med viner av inköpt frukt för att balansera förluster på grund av frost i början av växtsäsongen och torka senare under högsommaren – fenomen som blivit allt vanligare på senare år. Gårdens egna skördeuttag ligger idag på en dryg tredjedel av de 55-60 hl/ha som är tillåtna i appellation.

Alla viner får växa upp på ett avslappnat sätt med naturligt förekommande jäst och så få aktiva ingrepp som möjligt, och får bara en minimal tillsats svavel innan flaskning. De vita vinerna uppvisar fullmogen frukt i rena och tillgängliga uttryck, medan de röda är lätta och eleganta.

villemade.net