Vin & Natur 3 – Ny mixlåda i beställningssortimentet!

Vin & Natur 3

2014 Fragile – La grange aux belles
Marc Houtin gav upp en lukrativ karriär inom oljebranschen för att ägna sig åt sin passion; vin. Med visionen att driva ett hållbart jordbruk med respekt för miljön grundade han 2004 La grange aux belles. Idag har han och kollegan Julien Bresteau hand om fjorton hektar vinmark i Anjou, Loire. I vingårdarna växer flera blå druvsorter och lite chenin blanc. Just det här vita vinet, som buteljerades med olika etiketter på grund av att Marc och Julien inte kunde bestämma vilken etikett som var bäst, är framställt på egendomens mest mogna chenindruvor. Vinet jäser i tank och lagras avslutningsvis på ekfat. Doften är rik och fruktig med inslag av päron. Smaken är intensiv och fruktig med låg alkoholtyngd och en frisk avslutning. Passar till stekt torsk med fänkål och ostronskivling.

2014 Miss Terre – Domaine de la Sénéchaliére
Marc Pesnot gör vin i Muscadet i västra Loire. Han odlar främst druvan melon de bourgogne men även lite folle blanche och grolleau. Egendomen som Marc har ärvt har i flera generationer brukats helt utan konstgödsel och bekämpningsmedel. Redan efter hans första årgång 1980 bar han idén om naturliga viner. 2001 erbjöd han sitt första vin utan tillsatser. Marcs viner sticker verkligen ut; de är atypiska med högre koncentration än vanligt. Den höga koncentrationen får vinerna tack vare mycket låga skördeuttag, långt lägre än snittet i regionen. Miss Terre är gjort på melon de bourgogne från vinstockar med en ålder runt femtio år. Doften är blommig med inslag av exotiska frukter. Smaken är torr och saftig med frisk syra och smaker som påminner om doften. Ett klassiskt vin till skaldjur som räkor och havskräftor.

2014 Flonflons – Roche Buissiere
Vinet kommer från södra Rhône närmare bestämt från byn Faucon. Egendomen har varit i familjen Jolys ägo sedan början på 1970-talet. Idag är det Antoine som tillsammans med sin fru Laurence driver gården. Sedan 1980 har familjens sjutton hektar vinmark odlats ekologiskt. Det växer grenache, syrah, cinsault, mourvèdre och lite merlot. Vingårdarna ligger på hög höjd, upp mot 500 meter över havet. Höjden ger fräschör till druvorna och solen så här långt söderut ger tillräckligt med soltimmar för att druvorna ska bli fullt mogna. Flonflons är ett fruktigt och kryddigt rött vin på grenache blandat med tjugo procent syrah som med fördel dricks till smakrika rätter som höstlamm med mangold och svarta oliver.

2013 Adonis – La Grapperie
Renaud Guettier drömde som ung jordbruksingenjör om att bli vinbonde. 2004 förvekligade han sin dröm då han och hans fru fick ta över en gård i byn Bueil-en-Touraine i Coteaux du Loire. Dock fans det ingen vinmark knuten till gården, så till en början hyrde Renaud mark från vänner. Idag odlar han på närmare sex hektar, framförallt den lokala druvan pineau d’aunis och chenin blanc. Vinrankornas höga snittålder på sjuttio år är anmärkningsvärd. Druvorna till det här vinet är över hundrafemton år gamla och ger ett granatrött vin till färgen. Doften är parfymerad med inslag av rosor, vitpeppar och örter. Smaken är kryddig och fruktig med inslag av färska örter. Gott till kyckling- och ankrätter serverade med svamp.

2014 Cante Renard Rouge – Domaine Pibarot
Philippe Pibarot arbetade tidigare som tekniker i många år innan han bestämde sig för att sadla om till vinbonde. 2001 blev hans första årgång. Idag har han nio hektar vinmark i utkanten av byn Mus, cirka en halvtimmes bilfärd nordost om Montpellier i sydvästra Frankrike. Det här vinet görs på en blandning av för området typiska druvor: carignan, syrah, cinsault, mourvèdre och counoise. Doften är djup med inslag av björnbär och sydfranska kryddor. Smaken är mjuk och krämig med massor av mörk frukt. Passar perfekt till en vitlöksdoftande gryta med bönor, paprika och sidfläsk.

2014 La Traviesa Tinto – Barranco Oscuro
Det här vinet kommer från en av Spaniens verkliga naturvinspionjärer Manuel Valenzuela i Granada. Manuel skapade Barranco Oscuro 1980 i l’Apujarraregionen strax söder om Granada och Sierra Nevada. Radikal som han var valde Manuel att etablera sig i en exceptionell terroir på mycket hög höjd. Vingårdarna ligger 1300 meter över havet och hör till Europas högsta. Den höga höjden ger druvorna utmärkt fräschör trots det annars heta klimatet. Idag är det Manuel tillsammans med sin son Lorenzo som är de drivande krafterna och de fortsätter att skapa autentiska viner utan tillsatser. Det här vinet är hundra procent garnacha som macererat med hela klasar och lagrats på fat. Vinet doftar bärigt med inslag av jordgubbar och lakrits. Smaken är fruktig och balanseras med uppiggande syra. Gott till kryddiga korvar gärna med vitlök och tomat.

Namn: Vin & Natur 3
SB(73846)
Pris: 1236:- (inkl. frakt)
6 fl à 750 ml, 4500 ml

Säljs genom beställningssortimentet.