Två nya producenter!

Nu i veckan landar två helt nya producenter i lager! Den ena innebär att vi stärker ställningarna i Alsace med Jean-Pierre Rietsch och den andra att vi får lägga till en ny fransk region till vår vinkarta, nämligen Savoie i och med Domaine Giachino!

Domaine Giachino, Savoie


Savoie

Savoie hittar vi i östra Frankrike på gränsen till Schweiz, det är en liten region på cirka 2000 hektar och är som klippt och skuren för den som föredrar vita viner, cirka 70 procent av vinerna som produceras är vita. Området är alpint, det är berg och på sina håll riktigt höga toppar men området bjuder ändå på unikt varmt mikroklimat. Detta beror mycket på den sydliga/sydostliga solexponeringen samt mildrande effekter från de många sjöar och floder i området.

Man odlar hela 23 olika druvsorter varav flera är lokala, de vanligaste för vita viner är Altesse/Roussette, Roussanne, Chasselas och Gringet. För röda viner är det Mondeuse och Persan som dominerar. Jordarna är i huvudsak kalkrik lera men det förekommer också ett lapptäcke av andra varianter.

Domaine Giachino
Frédéric Giachino tog  över ansvaret för 1,5 hektar vinmark i lilla Chapareillan vid Mount Graniers sluttningar som varit i familjens ägor sedan 1988. Frédérics farfar har sina rötter i Piemonte och kom till Frankrike på trettiotalet så därav det italienskt klingande efternamnet. Inom familjen Giachino har det varit självklart att inte använda något som inte är nödvändigt i vingårdarna eller tillsätta något till vinerna som inte behövs. För Frédéric har det varit en mognadsprocess och efter oenologiutbildningen som han verkligen förstod det och även kunde se det på livet i markerna och smaka det i vinerna. Det ledde fram till att markerna certifierades ekologiskt 2006 och biodynamiskt 2013. De 1,5 hektaren räckte under en tid i början men utökades först till 9 hektar och 2015 tog de över ytterligare 5 hektar (3,5 hektar med Mondeuse och 1,5 hektar Roussette) från legenden Michel Grisard/Domaine Prieure Saint Christophe. Utöver de druvorna odlar man också Gamay, Persan, och framför allt Jacquère som utgör hela 6 hektar och den totala produktionen ligger på cirka 40000 flaskor per år.

Efter ett antal år på andra håll inom vinsektorn är också Frédérics bror David med i arbetet att driva och utveckla egendomen samt Frédérics son Clément i samband med att man tog över markerna från Grisard. Brödernas och Cléments kärlek till området, de lokala druvorna, känslan för detaljer präglar vinerna!

Frédéric, Clément och David Giachino

 

Jean-Pierre Rietsch

Familjen Rietsch är långt ifrån rookies på vinscenen i Alsace, man har gjort det i hela sju generationer! Under de tidigare åren var det inte enbart druvor man odlade utan även andra spannmål, frukter samt tobak. På 1970 beslutade Pierre och Doris mycket mästerligt att lägga allt krut på att odla och göra vin. Deras son Jean-Pierre vinifierade sin första årgång 1987 och idag är det han och hans fru Sophie samt hennes syster och man som står för lejonparten av arbetet. Familjens vineri, en renässansbyggnad från 1576, är belägen i Mittelbergheim vid foten av Vogeserna. Man odlar på 12 hektar fördelat på fem olika lägen och markerna är ekologiskt certifierade sedan 2008. Även fast man har gjort vin inom familjen länge så är det inget som är gammaldags med tillvägagångssätten förutom möjligen lagringen på de stora faten som är tre generationer gamla. Jean-Pierre och kompani gör vita viner med skalmaceration och experimenterar med lagring i solera och förutom vinodling har de också en stor frukt-och grönsaksträdgård som de driver som permakultur och också brinner för!

Jean-Pierre Rietsch