Skörden 2020 i Champagne (del 2: Laherte Frères)

Några bilder med hälsning från Aurélien Laherte i Chavot (30 augusti 2020):

”Meunier är superläckra i den här årgången! Vi trodde att det skulle bli ungefär 55 hl/ha, men nu ser det mer ut som 45. Kvaliteten är riktigt hög med full druvmognad, både fenoliskt och smakmässigt. pH är lite åt det höga hållet men det finns ändå en hygglig syra. Musterna är inte den totala fruktbomben – bara precis tillräckligt smakrika och intensiva.

När det gäller diversitet i Champagne… så tror jag att det här är en toppårgång för meunier och pinot. Chardonnay blev blockerade i sin mognadsutveckling för två veckor sedan och jag tror att skörden kommer bli högre än vi hade tänkt oss.. så vi får helt enkelt vänta. Vi kommer att skörda chardo från Épernay och kanske Côte des Blancs inom 2-3 dagar och avsluta omkring fredag-söndag.

Rankorna på toppen av kullarna är idag mer mogna än de lägen som brukar vara mer framskridna… jag tror det beror på att de håller svalare temperatur (i närheten av skogsdungarna, med lite mindre av direkt solsken), mindre av vattenstress, och kanske en skillnad på 2-3 dagar när det gäller blomningen… så det förflutnas Grand Cru är kanske inte framtidens? När vi talar om kvalitet, så tror jag det ligger mycket i det.”

D1 • den första dagen • meunier vieilles vignes • Vallée de Marne. (foto: Aurélien Laherte)

 

D4 • efter en mellandag • låt oss sätta igång med Boursault • Vallée de la Marne • pinot meunier vieilles vignes • 6000 kilo/hektar (foto: Aurélien Laherte)

 

D5 • skörd av unga rankor petit meslier och pinot noir • så iväg för 48 timmars maceration • det här, det kommer smaka ! (foto: Aurélien Laherte)

 

D6 • vi fortsätter våra macerationer med vackra klasar av meunier från toppen av kullen i Chavot och Brugny • noggrann sortering, 90 % av druvorna utvalda • de här används till den korta urlakningen för Rosé de Meunier (foto: Aurélien Laherte)

 

D8 • ännu en vacker dag med pinot meunier • ’Les Fours à Chaux’, ’Les Cochonnes’, ’Le Noyer tassé’, ’Les Monts Nougies’ är nu i hamn. Man kan notera att druvorna uppvisar en jämn mognadsgrad även om det nyligen kommit lite botrytis. Men inget oroväckande… musten är vacker och välavvägd.  (foto: Aurélien Laherte)

 

D10 • Les Beaudiers vi kallar den «Caviar de Meunier» med en skvätt av Fromenteau • helt förbluffande druvor • 11,5 % • frisk och elegant frukt • svårt att jämföra med någon annan årgång än. oändligt tack till vårt team för det noggranna urvalet (foto: Aurélien Laherte)

 

D12 • vi får in våra första chardonnay! Les Noues • hjärtat av Chavot BdB Nature Les Frileux • höjderna av Epernay BdB Nature Le Mont Vergon • foten av sluttningen i Vertus Nature de Craie. en fröjd för ögonen och munnen, även om det inte är riktigt samma tryck i smaken som i 2018 och 2019 • nu rör det ordentligt på sig i källare och i barriques!  (foto: Aurélien Laherte)

 

D13 • vi fortsätter med chardonnay:
Les Monts d’Or – utan svavel
Les Chemins d’Epernay – massalt urval från 1957 av chardonnay muscaté
Les Crayons – massalt urval från 1951
En lugn skörd, utan stress, utan nederbörd, så vackert!  (foto: Aurélien Laherte)

 

D14 • liten skörd men stor must! Les Grandes Crayères. La Ruelle och Le Mont Bourré. Jäsningarna kommer igång enkelt – stunder av glädje!  (foto: Aurélien Laherte)