Några bilder med hälsning från Aurélien Laherte i Chavot (30 augusti 2020):
”Meunier är superläckra i den här årgången! Vi trodde att det skulle bli ungefär 55 hl/ha, men nu ser det mer ut som 45. Kvaliteten är riktigt hög med full druvmognad, både fenoliskt och smakmässigt. pH är lite åt det höga hållet men det finns ändå en hygglig syra. Musterna är inte den totala fruktbomben – bara precis tillräckligt smakrika och intensiva.
När det gäller diversitet i Champagne… så tror jag att det här är en toppårgång för meunier och pinot. Chardonnay blev blockerade i sin mognadsutveckling för två veckor sedan och jag tror att skörden kommer bli högre än vi hade tänkt oss.. så vi får helt enkelt vänta. Vi kommer att skörda chardo från Épernay och kanske Côte des Blancs inom 2-3 dagar och avsluta omkring fredag-söndag.
Rankorna på toppen av kullarna är idag mer mogna än de lägen som brukar vara mer framskridna… jag tror det beror på att de håller svalare temperatur (i närheten av skogsdungarna, med lite mindre av direkt solsken), mindre av vattenstress, och kanske en skillnad på 2-3 dagar när det gäller blomningen… så det förflutnas Grand Cru är kanske inte framtidens? När vi talar om kvalitet, så tror jag det ligger mycket i det.”