Ny vinlåda i beställningssortimentet! Vin & Natur 5 (74364) 6 flaskor 1296:-

Lådan innehåller ett mousserande, två vita och tre röda viner. Bubblet från Loire är ett pétillant naturel gjort på menu pineau och chenin blanc. Ett av dem vita vinerna är från Alsace och framställt på pinot blanc, ett atypiskt vin för regionen! Det andra vita vinet är från Languedoc och gjort på en spännande druvblandning av clairette, bourboulenc och macabeu. Ett av de röda vinerna är gjort på syrah från Ventoux i södra Rhônedalen som vinifierats i Bourgogne! Det andra röda vinet är framställt på grenache från sydliga Latour de France i en för området ovanligt frisk stil. Sist ut är ett italienskt vin på den läskande druvan frappato som odlas på sydöstra Sicilien.

BESTÄLL HÄR!

IMG_1465

2014 Pet’Sec Blanc – Les Capriades
Det här mousserande vita vinet kommer från Faverolles sur Cher, en liten by nära Tours i Loiredalen. Här startade Pascal Potaire helt på egen hand Les Capriades år 2005. Projektet har från början gått ut på att framställa flaskjästa och lätt kolsyrade viner under beteckningen pétillant naturel eller kort och gott pet`nat. Idag är även Pascals vän Moses Galouche involverad i projektet och tillsammans gör de vin från åtta hektar vinmark planterad med flertalet lokala druvsorter. Det här vinet är framställt på den idag lite ovanliga druvan menu pineau och chenin blanc. I det lilla vineriet som är insprängt i berget jäser druvmusten i gamla fat och glasfibertankar. Sedan buteljeras det för fortsatt jäsning under tryck på flaska. Resultatet är ett livligt bubbel med ett torrt och friskt uttryck, perfekt som aperitif!

2014 Pinot Blanc – Gérard Schueller et Fils
Sedan 1970 har familjen Schuellers vinmarker i Husseren-les-Châteux sydväst om Colmar varit ekologiska. Idag är det Bruno Schueller som ansvarar för egendomen. Han har närmare tio hektar vinmark däribland två grands crus nämligen Pfersigberg och Eichberg. Dessutom har han nästan en och en halv hektar i den eftertraktade vingården Bildstœcklé. Brunos viner är allt annat än mainstream; han framställer personliga viner av hög klass och gör vin med minimala ingrepp. Exempelvis tillsätts inget svavel under vinifikationen, vinerna tillåts jäsa helt fritt och Bruno gör inget för att förhindra malolaktisk omvandling. Brunos viner är ofta atypiska för området och det här vita vinet på pinot blanc är inget undantag. Vinet har generös frukt, frisk syra och fin mineralitet. Underbart till en smakrik fiskgryta.

2014 Cante Renard Blanc – Domaine Pibarot
Philippe Pibarot gör vin i utkanten av byn Mus, cirka en halvtimmes bilfärd nordost om staden Montpellier i sydvästra Frankrike. 2001 var Philippes första årgång och idag består vinmarkerna av totalt nio hektar. Vingårdarna är planterade med flertalet druvsorter som: carignan, morrastel, syrah, counoise, vermentino och cinsault. Det här vita vinet görs på de lokala druvorna: clairette, bourboulenc och macabeu som fått växa upp på tank. Vinets doft går direkt på frukten med inslag av mandel och gula äpplen. Smaken är lite rustik och fyllig utan att för den delen bli tung. Vinet är gott till smakrika getostar eller varför inte till torskbrandad med syrad fänkål!

2014 La Syrah – Frèdèric Cossard
1998 grundade Frédéric Cossard egendomen Domaine de Chassorney i byn Saint-Romain i Bourgogne. Sedan dess har han tagit sig till toppen bland de nya vinodlarna i regionen. Han har gjort sig känd för naturligt framställda viner med fokus på fruktens kvalité och ursprung. I källaren arbetar Frédéric efter mycket strikt hygienpraxis som han lärt sig följa efter att ha arbetat med sin far i familjens mejeri. Idag är han en mästare på att göra rena energifulla viner utan svavel. Det här röda vinet på syrah gör Frédéric eftersom han själv gillar att dricka syrah. Han skördar frukten från en vän i södra Rhônedalen (Ventoux) och fraktar druvorna i kylbil tillbaka till Bourgogne för vinifiering. Det smakrika och rejält fruktiga vinet passar bra till en köttragu med belugalinser och grönsallad.

2014 Jeunes Vignes – Clos du Rouge Gorge
Det här röda vinet kommer från Latour de France, en liten by nära Perpignan och den spanska gränsen i Languedoc-Roussillon. Egendomen drivs sedan 2002 av den unge och passionerade Cyril Fhal. Vinmarkerna består av cirka fem hektar och är planterade i terrasser på två hundra femtio meters höjd. Jordmånens sammansättning av gnejs och skiffer samt den östliga till nordliga exponeringen av vingårdarna gör det möjligt att framställa viner som kännetecknas av friskhet och mineralitet trots det soliga klimatet. Vinet Jeunes Vignes framställs på tjugofem år gamla grenachevinstockar. Det är elegant och kryddigt med full energi och utvecklas väl med luftning. Drick det gärna till lammstek fylld med oliver och vitlök.

2014 Nerocapitano – Lamoresca
Lamoresca drivs av Filippo Rizzo och ligger längst ner i den södra delen av provinsen Catania på sydöstra Sicilien. Filippo har familjeband till Sicilien men kommer inte från någon vinmakarfamilj. Kontakten med vinet fick han som krögare i Belgien. Sedan år 2000 har han köpt mark och odlar idag på elva hektar varav knappt hälften är planterat med vinrankor och resten med olivträd och spannmål. I kalk- och lerrik jordmån odlas frappato på 450 meters höjd som till det här vinet får mogna på cementtank. Druvorna ger ett elegant rött vin med körsbärsfruktig smak och frisk syra ett typexempel på denna unika druva. Prova det till casserole med vita bönor och parmesan.