Ny vinlåda i beställningssortimentet! Vin & Natur 4 (78113) 6 flaskor 1272 kr

Den här lådan är fylld med spännande viner från Frankrike och Italien. Bland de vita har vi två friska fransoser. Det ena en chardonnay från norra Bourgogne och det andra ett intensivt vin på druvan melon de bourgogne från västra Loire. Vi fortsätter med de röda från Frankrike. Ett charmigt och fruktigt sydfranskt vin på syrah, grenache och lite mourvèdre från Languedocs verkliga naturvinshjälte. Ett djupare och lite kraftigare vin på grenache och syrah från Ardèche i Rhône. Sist ut är två röda från Italien. Det ena ett vin från Sicilien på mestadels nerello mascalese. Det andra är ett av våra senaste upptäckter i Piemonte en barbera med otroligt fin frukt!

IMG_1015

2014 Galerne – Domaine Montanet-Thoden
Familjen Montanet och Tom Thodens fina arbete i Vézelay strax söder om Chablis har betytt mycket för området. Dem är levande bevis på att ekologisk odling och hårt arbete i vinmarkerna kan leda till att ett bortglömt område som Vézelay förs till rampljuset. Redan 2003 blev gården ekologiskt certifierad och består av drygt åtta hektar med chardonnay och tre hektar pinot noir. Idag är det Valentin Montanet som har det största ansvaret och han jobbar vidare med att utveckla egendomen. Det här chardonnayvinet speglar områdets svala klimat och kalkrika lerjord med sin friska syra och mineralitet. Gott tillsammans med torskrygg, blomkålspuré och knaperstekt lardo.

2014 La Bohême – Domaine de la Sénéchalière
Marc Pesnot gör vin i Pays Nantais i västra Loire. Vinmarkerna ligger nära staden Nantes och här växer främst gamla vinstockar med melon de bourgogne. Jorden består av mestadels skiffer och lera som i flera generationer brukats utan farliga kemikalier. Förutom ekologisk odling var Marc tidigt ute med naturlig vinframställning och gjorde sitt första vin helt utan tillsatser 2001. Det är i smaken som Marcs viner sticker ut. Vinerna är koncentrerade, mineralrika och långt mer komplexa än snittet i området. La Bohême är gjort på melon de bourgogne med en ålder på femtio år. Efter en långsam pressning vilar vinet med bottensatsen i rostfria ståltankar i minst nio månader. Smaken är frisk och bred med fin mineralryggrad. Ett perfekt vin till naturella skaldjur!

2014 Classé – Mas Coutelou
Det här röda vinet från kommer från Puimission en by sydväst om Montpellier i Languedoc. Egendomen drivs av Jean Francois Coutelou och består av tolv hektar vinmarker planterade med flera för området typiska druvor. Det växer bland annat syrah, cinsault, grenache, mourvèdre och carignan. Arbetet i vinmarken sköts med stor respekt för miljön och sedan 1987 är gården ekologiskt certifierad. I källaren undviker Jean Francois att påverka vinet, de flesta viner och årgångar ser aldrig skymten av svavel. Syrah, grenache och lite mourvèdre ger här ett generöst fruktigt vin utan att vara syltigt. Ett rödvin som gör sig bra till en smakrik kycklinggryta med bönor och svamp.

2014 Zig Zag – Les Deux Terres
Det här röda vinet kommer från Villeneuve de Berg, en liten by i hjärtat av Ardèche i nordvästra Rhônedalen. Egendomen är ett samarbete mellan två vinodlare. Vännerna Vincent Fargier och Manu Cunin ligger bakom det hela. Dem slutade sälja sina druvor till kooperativet och började istället göra sitt eget vin tillsammans. Det här vinet görs på en blandning av syrah och grenache som lagrats under åtta månader i gamla ekfat. Helt klart är att de bägge kompisarnas filosofi inspirerats av grannar som Le Mazel och Andréa Calek. Det vill säga, att framställa viner med så få justeringar som möjligt och med maximalt fokus på frukten. Resultatet upplevs när man smakar på vinet som är rent, generöst och omedelbart fruktigt. Drick det ihop med ett gäng smakrika korvar.

2014 Contadino – Frank Cornelissen
Frank Cornelissen är belgaren som 2000 bosatte sig på vulkanen Etna för att göra vin. Idag äger han vinodlingar på hög höjd uppe på vulkanens norra sida och vinerna har redan kultstatus. Filosofin bakom Franks viner är att absolut allt ska vara naturligt och ingenting ska läggas till vinet. Inga av Cornelissens viner får alltså några tillsatser av till exempel svavel från uppväxt till flaska. Det här vinet framställs huvudsakligen på nerello mascalese och flertalet andra lokala druvsorter och kan ses som ett relativt lätt rödvin med fin struktur och inslag av vulkaniskmineralitet. Vinet passar bra till en stor mängd maträtter och särskilt till lättare kötträtter gärna smaksatta med örter och oliver.

2014 Asinoi Barbera d’Asti – Carussin
Carussin har ett långt förflutet i Piemonte med anor tillbaks till 1927. Egendomen startade med fyra hektar i byn San Marzano Oliveto och består idag av cirka tjugo hektar ekologiskt certifierad vinmark. Vingårdarna är planterade med i huvudsak barbera som är den vanligaste druvan i Piemonte. Idag är det sonen Luca som driver egendomen. Mamma Bruna sköter om gården där de utöver vinmakning även driver projekt för barn med psykiska besvär och funktionsförhindrade. Brunas man Luigi är allt i allo och tar hand om det administrativa. Vinet framställs på barbera som vuxit på 350-400 meters höjd i lerig jordmån. Vinet är förföriskt fruktigt med läskande syrlighet och balanseras av mjuka tanniner. Perfekt till en vällagad lasagne.