Ny årgång från Château de Béru

I november 2021 besökte vi byn Béru och familjen med samma namn. Efter en kvällspromenad i vinmarkerna bar det av ner i den medeltida källaren för att prova de viner vi nu har fått hem.

Athénaïs berättade om den torra växtsäsongen 2019 och hur druvorna koncentrerades snabbt mot slutet. Överraskningsmomentet gjorde att man fick kalla in fler skördare för att få ihop det hela i tid. Trots  brådskan och bristen på nederbörd blev det ändå en riktigt lyckad årgång med rejält sjung i syran.

Generellt brukar Côte aux Prêtres ge hög fruktkoncentration och markerad sälta från kalken som frigörs i marken, medan Montserre tack vare sin steniga jordmån upplevs snudd på tannisk och flintigt mineralisk. Orangerie går ofta mer på charm med sin lerigare och bördigare jord uppe i byn precis bredvid slottet. När årgången tillåter vill Athénaïs gärna buteljera helt utan svavel. Den här gången är både Montserre och Côte aux Prêtres ”sans soufre ajouté”.

Det nära samarbetet med ekologiske odlaren Nicolas Lemain i Saint-Bris har bland annat resulterat i en fatjäst sauvignon gris av mogen frukt med kort skalkontakt, rund och fin utan en endaste nässla i sikte. Från samma adress kommer en röd bourgogne i klassisk stil, stadigt strukturerad med en fin början till utveckling.

Chablis ’Montserre’ 2019
Chablis ’Côte aux Prêtres’ 2019
Chablis ’Orangerie’ 2019
Sauvignon de Saint-Bris 2019
Bourgogne Côte d’Auxerre 2019

Vinerna är i lager och redo att levereras till restaurang och via privatimport!

Côte aux Prêtres finns just nu i sju butiker, och kan beställas med nr 90371.

Mixlådan Vin & Natur Béru 2 (nr 58428) ger en varierad kompott av både bubbel, vitt och rött!

@iloveclosberu
#chateaudeberu
#iloveclosberu