Viner som kommer serveras i baren är:
Quartz 2014 40:-/75:-
Racines blanc 2013 60:- /115:-
Nacarat 2015 40:-/75:-
Racines rouge 2013 55:-/105:-
L’Icaunais 2013 45:- /90:-
Ancestral 2014 40:-/80:-
Biodiversitet är ett nyckelord och bland vinmarkerna finns öppna fält, fruktträd och grönsaksodlingar. Claude har alltid fyllt markerna med olika druvor, både gamla lokala sorter som romorantin, menu pineau, pineau d’aunis, sauvignon, côt och cabernet franc men även andra druvor som syrah, nebbiolo, pinot gris, gascon, gamay de chaudenay och chardonnay.
Att odla ekologiskt och göra viner utan manipulation har från början varit en passion. Arbetet utförs för hand, druvorna pressas i en gammal korgpress och viner blir till av det som druvorna har att ge. Fokus ligger helt enkelt på arbetet i markerna och att ha en så bra råvara som möjligt.
Samtliga viner buteljeras som ”Vin de France”, Claude har haft många, långa bråk med appellationsmyndigheterna som han tycker gör allt annat än främjar hållbart jordbruk och diversitet i markerna. Numera vill han ha så lite med dem att göra som möjligt och vet om att han har en trogen skara som uppskattar vinerna världen över.
Claudes legendariska vin ”Racines” har fått ge namn både åt en av de största importörerna i Japan av levande viner och vinbaren Racines i Paris som starteds av Pierre Jancou.
1998 startade Claudes äldsta son Julien sin egen domän några stenkast bort från sin fars. Juliens fokus ligger på romorantin, menu pineau, côt, gascon, gamay och chenin blanc som han planterade för några år sedan. Likväl som man känner kopplingen till Claude, så har Julien gått sin egen väg. De röda vinerna är djupa, strukturerade och mörka med finess och fräschör. De är goda att dricka såväl unga som med mer än tio år på nacken. För de gröna druvorna väljer han ofta att göra sina viner i en oxidativ stil. Menu pineau och romorantin har båda bra syra och aromatik, ofta skördar han i oktober eller november och låter vinerna växa upp i gamla fat och utan att toppa upp.
2010 tog sonen Etienne över det största ansvaret för Les Cailloux du Paradis. Han sköter arbetet i markerna och framställer de flesta vinerna. Claude gör endast ett fåtal viner numera.
Vi är stolta och glada över att i år kunna presentera fler viner än tidigare från familjen Courtois.
Om du vill boka bord för middag med utvalda viner så gör du det direkt via www.19glas.com