Cidermässa 24 september kl 12-16

 

Svensk cider på Spritmuseum söndagen den 24 september.
Möt producenter, prova cider och låt dig inspireras!

 

Svenska producenter av hantverksmässigt tillverkad cider samlas i Spritmuseums berså. Nu får man möjlighet att provsmaka cider av 100% äpplen i form av till exempel humlad cider från Mälardalen, iscider från Umeå och cider tillverkad gamla äppelsorter från Hälsingland. Svenska Ciderfrämjandet kommer även att berätta om den svenska ciderns historia.

Söndag 24 september kl 12-16. Fri entré till mässan, ej till museet.
Provsmakningsbiljetter: 20 kr/st.
Spritmuseums berså, Djurgårdsvägen 38

Kl 14.00 ”Ligesom Wijn eller Miöd”. Svensk cidertillverkning genom historien.
Hanna Tunberg och Helena Ullmark, Svenska Ciderfrämjandet presenterar sin forskning om svensk ciderhistoria. (I museets provningsrum.)

Ciderproducenter:

MarkCider, Gässhult, Oskarshamn
MarkCider startade 2012 med att plantera ca 140 engelska cideräppelträd. 2013 planterades mer och har idag 310 äppel- och 40 päronträd. Finns i norra Kalmar län, på mycket stenig morän. All cider från MarkCider är vildjäst.
www.markcider.se

Tosarbo Cider, Myra, Delsbo
Tosarbo Cider är ett enmansciderbryggeri från Hälsingland som funnits sedan 2010 med fokus på gamla äppelsorter och traditionella metoder. Cidern får jäsa svalt och långsamt utan tillsatt jäst i många olika jäskärl, för senare blandning. Äpplena kommer i huvudsak från stora, äldre, hushållsträd vid torp och gårdar i norra Hälsingland och blandas med frösådder och enstaka finäpplen från bruksegendomar.
www.tosarbo.se

Vin & Natur, Köpenhamn
Vin & Natur har jäst frukt sedan 2014. De vill göra torra, drickvänliga, fruktiga drycker av frukt och bär.

Bramleys, Kålland, Skaraborg
Bramleys är ett företag baserat på ekologisk och lokal odling, baserat i Kålland. Joacim Holgersson och hans fru Fiona har drivit Bramleys sedan starten 2009 och odlar huvudsakligen äpplen och päron. I Bramleys trädgårdar i Skaraborg finns totalt över 15 000 träd, vilket gör Bramleys till en av de största Krav-godkända odlingarna i Sverige.

Bredalens Gårdsmusteri, Ingarö, Värmdö kommun.
Bredalens Gårdsmusteri arbetar helt hantverksmässigt småskaligt med så naturliga metoder som möjligt helt osvavlat. De använder främst egna ekologiskt odlade äppelsorter från gården. De halsfryser cider enligt den så kallade champagnemetoden.
www.bredalens.se

Brännland Cider, Brännland, Västerbotten
Brännland Cider producerar hantverksmässig cider helt baserad på 100% äppelmust utan smak eller färgtillsatser. Produktionen finns i Västerbotten och målet är att skapa svensk hantverks-cider som ger tryck i hela världen.
www.brannlandcider.se

Pomologik, Strängnäs
Pomologik vill skapa cider som har ett tydligt personligt uttryck och ett djup som återspeglar växtplatsen.
www.hornudden.net

Fruktstereo
Efter mångårig erfarenhet inom restaurangbranschen startade Karl Sjöström och Mikael Nypelius Fruktstereo med ambitionen att vara med och bygga upp en mångfald i svensk modern dryckeskultur. Allt sker i liten skala med ambitionen att skapa dryck som speglar fruktens egen karaktär och växtplats.
www.fruktstereo.com

Övriga medverkande:

Riktig Cider
Riktig Cider importerar cider tillverkad av 100% äpple från bland annat Frankrike, England, Tyskland, Spanien och Schweiz. Vi vill visa att cider är kultur, kunskap och framförallt en fantastisk dryck!
www.riktigcider.se

Fruktförmedlingen
Äkta vara är en ideell konsumentförening som driver frågor om bättre matkvalitet, färre tillsatser och mer råvaror i maten. Ett av projekten som de driver är Rädda fallfrukten med tillhörande fruktförmedling. Syftet är att ta tillvara den enorma resurs som fruktträden i svenska villaträdgårdar och parker utgör.
www.aktavara.org/frukt & www.aktavara.org

Svenska Ciderfrämjandet
Ciderfrämjandet bildades år 2013 för att främja och utveckla hantverksmässig cider på svensk grund. Det är en organisation för äppelmustare och äppelälskare som arbetar tillsammans med att definiera och producera svensk hantverksmässig cider.
Ciderfrämjandet har i ett forskningsprojekt undersökt den svenska ciderns historia och kommer på Spritmuseums ciderdag att berätta om tillverkning av fermenterade fruktdrycker i Sverige fram till mitten av 1600-talet och vad som hänt sedan.

Humlegårdens ekolager
Humlegårdens Ekolager är webbutiken som tillhandahåller råvaror, utrustning samt tillbehör för framställning av jästa drycker. Deras specialitet är ölbryggning men Humlegårdens sortiment för cider- och vinmakare växer och är under ständig utveckling. Nu visar de delar av sitt sortiment av bl a fruktkrossar, frukpressar samt kärl och utrustning för beredning av must
http://shop.humle.se/