Byfest på Rosendals Trädgård 26 augusti 2012

Den årliga skördefesten på Rosendals Trädgård får i år en enastående final. Under namnet Stockholms Byfest samlas kockar från Mistral, Mathias Dahlgren, Gastrologik, Svartengrens, Oaxen Krog och Rosendals Trädgård för att under en heldag utforska den unika smaken av Rosendal. Datum för festen är 26 augusti.En månad innan, 26 juli släpps de 100 biljetterna till försäljning.

– Det här är ett experiment där begränsningen är utmaningen. Tillsammans med några av stadens bästa kockar vill vi utforska smaken av Rosendals Trädgård. Precis som vin påverkas maträtter av skördeplatsens ”terroir” säger Niklas Karlsson, trädgårdsmästare
på Rosendals Trädgård som också har en bakgrund som kock på flera av Sveriges främsta restauranger.
Dagen inleds med att kockarna själva får välja ut och skörda sina råvaror ur de biodynamiska odlingarna på Rosendals Trädgård, eller samla in dem från naturen runtomkring. Tillagningen sker över öppen eld eller glödande kol ute i trädgården. Kockarna får också dela på nötkött från en ko av rasen Highland Cattle som betat vid Isbladskärret, tio minuter från trädgården. Det enda som tillförs utifrån är salt, smör, spannmål och vin. Besökarna kan se alla förberedelser. Framåt kvällen börjar själva festen, som arrangörerna liknar vid en fransk byfest: Enkel, kul och fantastiskt välsmakande!

Förutom kockar och odlare deltar även stadsbiodlarna Bee Urban, örtkännare Lisen Sundgren samt sommelierer från vinleverantörerna Vinik och Vin & Natur, som väljer ut biodynamiska och naturliga viner till maten.

Stockholms Byfest har inget vinstintresse. Biljettintäkterna ska täcka råvaror och utrustning. Ett eventuellt överskott går till att bygga upp fler bisamhällen på Rosendals Trädgård, för att öka antalet pollinatörer i innerstaden och sprida kunskap om vikten av biologisk mångfald.

Medverkande
Martin Berg, Restaurang Mathias Dahlgren; Jakob Holmström och Anton Bjuhr, Gastrologik; Victor Fransson och Robin Ericsson, Mistral; Göran Svartengren, Svartengrens; Magnus Ek, Oaxen Krog; Niklas Andersson, Vinik; Emil Broomé och Ulf Ringius, Vin & Natur; Carolina Lisslö och Josefina Oddsberg, Bee Urban; Lisen Sundgren, örtkännare; Mauritz Larsson, Ekolådan.
Från Rosendals Trädgård deltar Niklas Karlsson, köksträdgårdsmästare; Linnéa Thomsen, bagare; Benny Halldin, kock.

Biljetter
Pris 925 kr/person. Antalet är begränsat till 100 personer. Föranmälan är obligatorisk för garanterad plats. Biljetter bokas på information@rosendalstradgard.se med start 26 juli. Vin eller öl ingår inte i biljettpriset men kan köpas kontant på plats.

Frågor om bokning av biljetter
E-posta information@rosendalstradgard.se eller ring 08-545 812 70.
Telefontid måndag–fredag 09.30–10.30.