Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 7 juni 10:00 |
Artikelnummer | 57172 |
Pris | 1191:- |
Beställ från Systembolaget |
”Längs med landsvägen i utkanten av byn Saint-Aubin ligger en brutalistisk lagerkoloss i grå betong. Den är nästan lika stor som den öde grusplanen intill. Med sin konkreta, väderbitna anspråkslöshet säger platsen en del om sinnelaget hos personen som arbetar där.
Vid drygt sjuttio års ålder lever Pierre Fenals sin dröm. Förvandlingen från karriärist i Paris till biodynamisk bourgognebonde i egen regi har varit en skola i ödmjukhet, envishet och tålmodigt arbete. Liksom vid tidigare besök utstrålar Pierre ett sällsamt godmodigt lugn.”
Läs vidare om vårt besök på Maison en Belles Lies här.
Full presentation av Pierre Fenals finner du här.
Aligoté från egna marker i Saint-Aubin. Rankorna är drygt 50 år gamla och växer i vit kalkstensjord. Pierre Fenals arbetar med fullt ut biodynamiska metoder och skördar givetvis allt för hand.
De hela druvklasarna pressades långsamt i en mjuk pneumatisk press. Därefter fick musten klarna i tre dygn genom naturlig sedimentering i kyld tank. Jäsningen startade spontant i rostfri ståltank med temperaturkontroll (14 grader). Vinet fick sedan utvecklas ett år på sin jästfällning - två tredjedelar i 350-liters bourgognefat av varierande ålder (från nya till fyra år gamla) och resten i tank. Först innan assemblage drogs vinet om under tryck av kväve. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, under skydd av inert gas, och med en minimal tillsats av svavel.
Uttrycket är klingande rent, lika delar krispigt och krämigt, och som vanligt hos Pierre med behagligt låg alkohol (12%).
Chardonnay från från lieu-dit Les Saunières ett sydöstläge vid foten av sluttningen i södra delen av appellationen Santenay. Jordlagret är relativt djupt och utgörs av märgel och kalksten.
De hela druvklasarna pressades långsamt i en mjuk pneumatisk press. Därefter fick musten klarna i tre dygn genom naturlig sedimentering i kyld tank. Vinet jäste spontant i 350-liters bourgognefat av varierande ålder - från nya till fyra år gamla (alltså en femtedel nya) - och vilade i fjorton månader på sin jästfällning. Först innan assemblage gjordes en omdragning under tryck av kväve. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, under skydd av inert gas, och med en minimal tillsats av svavel.
Som vi sa vid provningen hos Pierre: "Krämig känsla och bra klipp i syran i slutet. Jättegott, svinbra. Närmast perfekt vit drickbourgogne." Även här med en frapperande låg alkohol (12%).
Pinot noir från lieux-dits Les Châtaigniers, ett par höga och branta sydvästlägen på dalsidan ovanför Saint-Aubin, till höger om vägen när man färdas västerut.
De hela druvklasarna jäste spontant i tank vid låg temperatur (20 grader), med fyra veckors maceration. I början trampades druvorna lite lätt för att frigöra must, sedan hölls tanken stängd under de första tre dygnen för att jäsningen skulle inledas och skapa koldioxid. Efter pressning - här användes endast det självrunna vinet - fick vinet utvecklas arton månader i bourgognefat av varierande ålder, från nya till fyra år gamla (alltså en femtedel nya). Först innan assemblage i tank gjordes en omdragning under tryck av kväve. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, under skydd av inert gas, och med en minimal tillsats av svavel.
Trots den varma årgången lyckades Pierre landa denna lätta röda bourgogne på 11,5 % alkohol och drickbarheten är således på topp!