Beställningssortiment

Vin & Natur Derain 3 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 28 augusti 10:00
Artikelnummer 50047
Pris 1215:-
launch Beställ från Systembolaget

Domaine Derain håller hus i byn Saint-Aubin i centrala Bourgogne. Domänen startades i slutet av 1980-talet av den karismatiske Dominique Derain, och har med tiden blivit en referens för biodynamiska metoder och minimalistisk vinmakning i området. Gården har flera fina lägen där stockarna ofta uppnått respektabel ålder, till exempel i Mercurey där rankorna planterades omkring förra sekelskiftet. 2018 lämnade Dominique över ansvaret för driften i Julien Altabers och Carole Schwabs händer, och med sin långa erfarenhet på domänen har paret minst sagt levt upp till förtroendet.

För tredje gången släpper vi ett trepack – här med tre av gårdens vita viner, alla ekologiskt certifierade.

Mer om Domaine Derain här.


Bourgogne Aligoté 2021

Aligoté doré från 70-åriga rankor av massalt urval i Puligny och Corpeau. Jorden består av en tyngre rödgul kalklera som ger starkt mineraliskt avtryck i vinerna.

Efter varsam handskörd trampades druvklasarna till fots och pressades sedan direkt. Musten fick sedimentera ett par dygn i i tank innan den drogs om till äldre fat (minst fem år gamla) för spontan jäsning och sex månaders vila på jästfällningen. Efter en månad gjordes en omdragning för att låta vinet andas, skilja ut den tyngre jästfällningen och blanda de olika faten i tank innan den resterande tiden i fat. Buteljeringen gjordes utan klarning, med en lätt filtrering genom kiselgur och en minimal dos svavel.

Bourgogne Blanc 'Landré' 2021

Chardonnay från en parcell i Corpeau om 0,3 hektar, döpt efter den förre ägaren. Jorden i Corpeau består av en tyngre rödgul kalklera som ger starkt mineraliskt avtryck i vinerna.

Efter varsam handskörd trampades druvklasarna till fots och pressades sedan direkt. Musten fick sedimentera ett par dygn i i tank innan den drogs om till äldre fat (minst fem år gamla) för spontan jäsning och tio månaders vila på jästfällningen. Efter en månad gjordes en omdragning för att låta vinet andas, skilja ut den tyngre jästfällningen och blanda de olika faten i tank innan den resterande tiden i fat. Buteljeringen gjordes utan klarning, med en lätt filtrering genom kiselgur och en minimal dos svavel.

Bourgogne Blanc 'La Combe' 2020

Chardonnay från lieu-dit ‘La Combe’, ett läge i dalgången från Saint-Aubin ned mot Puligny-Montrachet. Jorden består av djup kalkfattig brun lera, och rankorna planterades 1988.

Efter varsam handskörd fottrampades druvorna och pressades sedan direkt. Musten fick jäsa spontant i äldre ekfat och lagrades sedan tio månader på den fina jästfällningen. Efter en månad drogs vinet om för att egalisera faten och skilja ut den tyngre jästfällningen. Innan buteljering fick vinet en lätt filtrering genom kiselgur, samt en minimal dos svavel. La Combe är en uttrycksfull vit bourgogne med toner av hyacint, rik frukt, pirrig energi och befriande känsla.