Beställningssortiment

Vin & Natur 57 – SLUT!

Format 6 flaskor
Säljstart 4 september 10:00
Artikelnummer 54132
Pris 1422:-
launch Beställ från Systembolaget

Hösten är på ingång och därmed har det blivit dags för en rejäl uppdatering av sammansättningen i vår stora vinmix. För att möta de flesta behov har vi valt ut tre vita i varierande stilar, samt tre funktionella och givande röda. Den här gången hittade vi balansen med tre fransoser och tre italienare!

Eftersom vi säljer en del av våra viner i kolli om tre, så kan det ju hända att du som handlar gärna vill börja med att prova med en flaska. Vi tänkte att den här lådan fungerar lite som ett skyltfönster till de pålitliga favoriterna – de som vi strävar efter att oftast ha i lager. Inte riktigt alla finns att beställa i kolli om tre, men de flesta. Dessutom har vi siktat på ett så hyggligt prisläge som möjligt. Hoppas du gillar hur vi tänkt – här handlar det om säkra kort.


Sauvignon 2022 - Hervé Villemade (Loire)

I de västra utkanterna av skogsområdet Sologne (Touraine) arbetar Hervé Villemade med 25 hektar egna vinodlingar. De flesta markerna ligger i hjärtat av appellationen Cheverny. Hervé tog över från sin far 1995 och valde snart att åter låta gräset växa, plöja markerna och skörda för hand. Sedan millennieskiftet är alla familjens vinmarker ekologiskt certifierade.

Jordarna i Touraine har bildats genom avlagringar från floden Loire och består av sand, kisel, lera och flinta. Av de gröna druvsorterna odlar Villemade sauvignon blanc, chardonnay och romorantin. Hervé Villemades viner växer upp på ett avslappnat sätt i tank, med naturligt förekommande jäst och så få aktiva ingrepp som möjligt - bara en minimal tillsats svavel innan flaskning. Villemades sauvignon bjuder alltid på fullmogen frukt i ett rent och givande uttryck.

Misià 2022 - Sassara (Veneto)

Strax väster om Verona, på kullar av istidsmorän söder om Lago di Garda, hittar vi Vini Sassara. Det här är ett ungt projekt från ett par odlare som har lång erfarenhet av biodynamisk odling och naturliga metoder – Alessia och Stefano Bertaiola. Med avstamp i Stefanos familjegård har de arbetat tillsammans med tio hektar vinmarker sedan 2007.

Misia är ett saftigt gult av gröna druvsorter (garganega, trebbiano och trebbianello/friulano). Rankorna växer på kullar av kalkrik istidsmorän, och jordbruket bedrivs sedan länge med biodynamiska metoder.

Efter handskörd jäst med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) i 1000-liters glasfibertankar utan temperaturkontroll, med tre dagars skalmaceration. När druvresterna pressats vilade vinet fem månader i ståltank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser. Alkoholen är befriande låg och förmågan att läska således i topp.

Fol 2021 - Ezio Cerruti (Piemonte)

Ezio Cerruti odlar sju hektar runtomkring sin gård i kommunen Castiglione Tinella, ungefär halvvägs mellan Asti och Langhe. I stort sett arbetar Ezio med en enda druvsort: moscato. Hans stockar växer i branta backar på cirka 400 meters höjd och är emellanåt uppåt sextio år gamla. Ovanligt nog för området arbetar han med ekologiska metoder, och de höga gräsen och vildblomstren mellan raderna står i stark kontrast till andra vingårdar i närheten.

Fol är ett torrt vitt vin av moscato. Druvorna pressades direkt och fick jäsa av egen kraft tills det inte fanns något jäsbart socker kvar. Namnet har samma betydelse som det franska “folle”, det vill säga “tokig” - Ezios egen bild av hur han ibland uppfattas av andra. Vinet har aromatiska toner av apelsiner, i form av både blomma och frukt. Det buteljerades helt utan tillsatser och håller utan problem tills nästa kväll.

La Reboule 2021 - Les Deux Terres (Ardèche)

Les Deux Terres är ett samarbete mellan Vincent Fargier och Manu Cunin. De bägge vännerna odlar vin på sammanlagt tretton hektar i den lilla byn Villeneuve-de-Berg, i hjärtat av Ardèche (strax väster om mellersta Rhône-dalen). Manu och Vincent träffades redan 1997, men det var inte förrän 2009 som de kunde starta upp tillsammans. Vincent hade då fått ta över en vinmark – där jordmånen är kalkblandad lera – från sin far, som skulle gå i pension. Samtidigt hade Manu hittat en annan mark, som till stor del utgjordes av vulkanisk basalt, att hyra några kilometer bort. Namnet ’Les Deux Terres’ syftar alltså på mötet mellan vännernas två vingårdar. Sedan starten har man odlat enligt ekologiska principer (med certifiering via Ecocert) och vinifierar helt utan tillsatser.

La Reboule är mestadels merlot med en mindre andel grenache, från jordar av kalkblandad lera och basalt. Efter avstjälkning jäste druvorna spontant i tank med tio dygns maceration, utan några som helst tillsatser på sin väg till flaska. Vinet har gott om pigg saftig frukt och krydda utan alkoholvärme. Dricks gärna svalt och håller utan problem tills nästa kväll i öppen flaska.

Petit Jo 2021 - La Roche Buissière (Rhône)

Sedan många år är det här ett av våra härligaste och mest sålda röda!

Petit Jo kommer från Vaucluse i södra Rhône - närmare bestämt från byn Faucon, belägen på utlöparna av Mont Ventoux. Domaine La Roche Buissière har varit i familjen Jolys ägo sedan tidigt 1970-tal. Idag är det Antoine som tillsammans med sin hustru Laurence driver gården. Deras sjutton hektar ligger högt, uppåt 450 meter. Ända sedan 1980 har familjens marker brukats ekologiskt.

Petit Jo är framställt av tre fjärdedelar grenache och resten syrah från 25-åriga stockar. Efter avstjälkning och lätt krossning jäste druvorna spontant och vinet mognade sedan i cementtank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats svavel.

Den höga höjden i kombination med kalkrik jordmån och sydfransk sol resulterar i ett piggt och läckert fruktigt rött som aldrig känns tyngande. Den svala växtsäsongen 2021 bidrar med lite extra fräschör, och så landade alkoholen på beskedliga 13,4 %. Serveras bäst vid tolv till femton grader och håller bra i öppen flaska.

Rosso Conestabile 2021 - Conestabile della Staffa (Umbrien)

Vini Conestabile della Staffa är en historisk egendom belägen femton kilometer utanför Perugia i Umbrien. Strax väster om vinmarkerna, som omfattar tolv hektar, breder Lago di Trasimeno ut sig. Den stora sjöns vattenmassa har en viktig inverkan på klimatet och vinrankorna.

Egendomen hade en storhetstid under 1800-talet och producerade vin fram till 1956. Gården fick sin pånyttfödelse tack vare vinmakaren Danilo Marcucci, vars hustru Alessandra härstammar från släkten Conestabile della Staffa. Projektet går ut på att arbeta så lyhört som möjligt för både marker och vin, med ekologisk certifiering och naturliga metoder. Den första årgången som gjordes i Danilos regi var 2015.

Rosso Conestabile är en ren och rättfram sangiovese från sydvästlägen på 300-350 meters höjd. Jordarna består av kalkhaltig mörk lera på berggrund av kalksten. Druvorna skördades för hand och jäste sedan spontant med sex dagars maceration i öppna glasfibertankar utan temperaturkontroll. Efter att skalmassan pressats i en gammal korgpress fick vinet jäsa ut och vila i tank, med ett par omdragningar under vintern för att skilja bort jästfällningen. Buteljeringen gjordes för hand utan klarning eller filtrering. Drömmen till pizza såklart - bara tolv procent pang!