Beställningssortiment

Vin & Natur Courault 2 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 21 augusti 10:00
Artikelnummer 55405
Pris 1296:-
launch Beställ från Systembolaget

Sedan 2006 arbetar Benoît Courault med sex hektar i Faye d’Anjou, alldeles i närheten av floden Layon som rinner genom det lantliga landskapet Anjou. Hans vinmarker är fint belägna, och med sina jordar av vittrad schist särdeles väl lämpade för chenin blanc. De flesta av stockarna är gamla och vissa av dem har nått en bra bit över hundra års ålder.

Med femton års erfarenhet har Benoit blivit en skicklig vinmakare vars viner har slående precision, men det avgörande arbetet sker fortfarande ute i vinmarkerna där Benoit tillbringar det mesta av sin tid och gärna i sällskap av hästen Norway. Trots den skenbara enkelheten i vineriet ägnar Benoit ständig uppmärksamhet åt de små detaljerna, och som den musikälskare han är så är det sällan tyst i källaren.

Det här är viner med en vacker lagringshistorik, men samtidigt så goda unga.


Empreinte 2021

Chenin blanc av inköpta druvor från 20-åriga rankor i grannbyn Bonnezeaux. Precis som i Faye d'Anjou består jordarna av vittrad schist och lera. Odlingsmetoderna är ekologiska utan certifiering.

Efter handskörd pressades de hela klasarna mjukt och fint i en pneumatisk horisontalpress. Musten jäste spontant i glasfibertank varefter vinet drogs vinet om för ett halvårs lagring på jästfällningen i använda små och mellanstora fat. Efter assemblage på vårkanten med en minimal tillsats svavel fick vinet vila ytterligare ett halvår i större ekliggare (foudre) innan det buteljerades i september utan klarning eller filtrering. Håller utan problem något dygn i öppen flaska och utvecklas positivt med något eller flera års lagring.

Gilbourg 2021

Chenin blanc från Le Prieuré des Gastines, beläget på Coteau des Mailles i Faye d'Anjou. Den här marken omfattar 1,3 hektar i en södersluttning med grund jordmån (40 cm jordlager) av lera ovanpå vittrad schist med järnoxid och vulkaniska inslag. Stockarna är mellan 40 och 60 år gamla och beskurna som fristående buske. Jordbruket är sedan många år ekologiskt utan certifiering.

De hela klasarna skördades för hand och pressades direkt i en mjuk pneumatisk horisontalpress. Musten jäste spontant i äldre mellanstora fat om 600 liter samt en medelstor ekliggare ("foudre") med åtta månaders lagring på jästfällningen utan omrörning. Efter assemblage (blandning av faten) på vårkanten med en minimal tillsats svavel fick vinet vila fyra månader i tank innan det buteljerades i september utan klarning eller filtrering. Håller utan problem något dygn i öppen flaska och utvecklas fint med både fem och tio års lagring.

La Coulée 2021

Mestadels grolleau samt en femtedel pineau d'aunis och chenin blanc. Druvorna kommer från en halv hektar rankor med 40 års snittålder i Prieuré des Gastines. Läget är en mjuk norrsluttning med områdets typiska jordmån av vittrad schist och lera. Jordbruket är sedan många år ekologiskt utan certifiering.

Druvklasarna skördades försiktigt och placerades hela i en sluten glasfibertank där de jäste spontant med tolv dygns maceration ("semi-carbonique"). Efter pressning blandades det frirunna vinet med pressvinet innan sju månaders vila i äldre barriques (228 liter). I april gjordes assemblage i tank med en minimal dos svavel och slutligen buteljerades vinet i juli utan klarning eller filtrering. La Coulée bär på en hel del charm och passar precis lika bra att dricka ungt som att lagra några år.