Format | Beställs i kolli om 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 8 maj 10:00 |
Artikelnummer | 72929 |
Pris | 455:- |
Beställ från Systembolaget |
Sedan 2006 arbetar Benoît Courault med sex hektar i Faye d’Anjou, alldeles i närheten av floden Layon som rinner genom det lantliga landskapet Anjou. Hans vinmarker är fint belägna, och med sina jordar av vittrad schist särdeles väl lämpade för chenin blanc. De flesta av stockarna är gamla och vissa av dem har nått en bra bit över hundra års ålder. Häromåret utökade Benoit med ytterligare tre hektar.
Med arton års erfarenhet har Benoit blivit en skicklig vinmakare vars viner har slående precision, men det avgörande arbetet sker fortfarande ute i vinmarkerna där Benoit tillbringar det mesta av sin tid och gärna i sällskap av hästen Norway. Trots den skenbara enkelheten i vineriet ägnar Benoit ständig uppmärksamhet åt de små detaljerna, och som den musikälskare han är så är det sällan tyst i källaren.
Pascaline Lepeltier: ”With his eternal teenager look it is easy to call Benoît a rising star. But today, he is without a doubt one of the most accomplished vignerons of Anjou Noir, alongside Richard Leroy, Stéphane Bernaudeau, Mark Angeli/Bruno Ciofi or Tessa Laroche. The remarkable work he puts in his vineyards is paying off more and more every single year. Always in search, questioning himself, tasting wines from all over the world when he can, he is a model of paysan-artisan-vigneron, always ready to mentor and help. He deserves to be recognized as one of the greats, and the proof is in the wines!”
Läs vidare här om vårt senaste besök hos Benoît i september 2023.
Chenin blanc från Le Prieuré des Gastines i Faye d'Anjou. Den här marken omfattar 1,3 hektar i en södersluttning med mager jordmån (40 cm jordlager) av lera ovanpå vittrad schist med järnoxid och vulkaniska inslag. Stockarna är planterade 1958 och beskurna som fristående buske. Jordbruket är sedan många år ekologiskt utan formell certifiering.
De hela klasarna skördades för hand och pressades direkt i en mjuk pneumatisk horisontalpress. Musten jäste spontant i äldre mellanstora fat om 600 liter samt en mellanstor ekliggare ('foudre') med åtta månaders vila på jästfällningen utan omrörning. Efter assemblage (blandning av faten) på vårkanten med en minimal tillsats svavel fick vinet utvecklas ett halvår i tank innan det buteljerades i november 2023 utan klarning eller filtrering. Stor chenin, utvecklas bevisligen fint både fem och tio år framöver!
Alkohol: 13 %