Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 13 maj 10:00 |
Artikelnummer | 73621 |
Pris | 846:- |
Beställ från Systembolaget |
Tredje samlingsvolymen från Danilo och Alessandra!
Vini Conestabile della Staffa är en historisk egendom femton kilometer utanför Perugia i Umbrien. Gården drivs idag av Danilo Marcucci och hans hustru Alessandra, från släkten Conestabile della Staffa. Strax väster om vinmarkerna, som omfattar tolv hektar, breder Lago di Trasimeno ut sig. Den stora sjöns vattenmassa har en viktig inverkan på klimatet och vinrankorna. Projektet går ut på att arbeta så lyhört som möjligt för både marker och vin, med ekologisk certifiering och naturliga metoder. Den första årgången som gjordes i Danilos regi var 2015.
Bianco Conestabile är ett vitt vin av lika delar malvasia och grechetto med ett dygn på skalen och ett års lagring i glasfibertank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering med en minimal tillsats svavel.
"Biancó 2022 is blend Malvasia and grechetto 50/50 with one night on the skins and ageing in fiberglass."
Alkohol: 11 %
Parte Alta är en ren ung sangiovese från de högst belägna markerna. Druvorna jäste spontant med femton dygns maceration i gamla ekståndare ('tini'). Efter pressning fick vinet mogna ett halvår i tankar av glasfiber. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering med en minimal tillsats svavel.
"Rosso Parte Alta 2023 is from the highest part of the vineyard, before I worked these grapes to make the rosé pet'nat but in the 2023 I backed to classic with 15 days skins and aged in fiberglass these grapes surprised me with a paradigmatic expression of the Sangiovese’s cherry."
Alkohol: 13 %
II Rosso är i den här versionen baserad på druvor av huvudsakligen sangiovese samt en femtedel sagrantino. Frukten kommer från egna vingårdar på 300 meters höjd ovanför Lago Trasimeno. Jordarna domineras av lera på berggrund av kalk och jordbruket är ekologiskt certifierat sedan starten 2015.
Druvorna jäste spontant med tio dygns maceration i gamla ekståndare ('tini'). Efter pressning fick vinet mogna arton månader i gamla ekståndare och ekliggare ('tini' och 'botti'). Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering med en minimal tillsats svavel.
Alkohol: 13 %
Stilen i Il Rosso upplevs genuin och närmast tidlös, med ganska fyllig frukt och lättare struktur av mogna tanniner. Den nya årgången är fortfarande ungdomlig och kan med fördel sparas något år. Öppnad flaska håller utan problem till nästa kväll.
"It’s same blend 80 Sangiovese 20 sagrantino and I bottled one month ago it’s young but very refined still old barrel aged."