Tillfälligt sortiment

Nerocapitano 2022 – Lamoresca

Format Slut online, fåtal butiker kvar.
Säljstart 29 september 10:00
Artikelnummer 93126
Pris 219:-
launch Köp från Systembolaget

Azienda Agricola Lamoresca ligger i provinsen Catania på sydöstra Sicilien, ungefär 450 meter över havet. Så här pass högt upp är temperaturskillnaderna mellan natt och dag relativt stora, vilket är en avgörande anledning till att viner som växer i det här sydliga medelhavsklimatet kan behålla fräschören. Namnet på egendomen stammar från de uråldriga olivträd som ger oliver av sorten ’Moresca’ till Lamorescas olivolja.

Filippo Rizzo och hans Lamoresca har bidragit starkt till de senaste årens renässans för vin från Sicilien. Regionen förknippades tidigare med billiga bulkviner av låg kvalitet: tunga röda viner och vita utan syra. Nu ser vi en ny våg där flera nyblivna odlare omfamnar områdets klassiska druvor och jobbar med att göra rena, transparenta viner utan onödiga tillsatser och med att visa upp växtplatsernas unika kvaliteter. Samtliga viner från Lamoresca är ekologiskt certifierade.


Nerocapitano 2022

"Nerocapitano" är det gamla lokala namnet på druvsorten frappato. Här kommer den från drygt tjugoåriga rankor som växer på 430 meters höjd i Lamorescas marker inom kommunen San Michele di Ganzaria. Jordarna består av sandsten med kalk- och järnrik lera, och brukas sedan starten vid millenneskiftet med ekologiska metoder (Ecocert).

Musten jäste spontant i öppna plastkar med fem dygns maceration, och vinet mognade sedan åtta månader i betongtank innan det tappades på flaska utan klarning eller filtrering, med en liten dos svavel. Typiskt frappato har det här vinet vackert parfymerade toner och en förbluffande låg alkohol för sitt sydliga ursprung. Dricks fint på den unga frukten och håller utan problem några dygn i öppen flaska.