Tillfälligt sortiment

Galerne Vézelay 2020 – Montanet-Thoden

Format Tillfälligt sortiment. Slut online, fåtal butiker kvar!
Säljstart 25 augusti 10:00
Artikelnummer 91318
Pris 249:-
launch Köp från Systembolaget

Familjen Montanet är några av de bönder som varit med oss längst, det vill säga ända från början. Deras marker ligger kring byarna Saint-Père och Vézelay – den senare kanske mest berömd för sitt magnifika benediktinerkloster från tidig medeltid – och är planterade med främst chardonnay, och därnäst pinot noir.

Det är inte mer än knappt fem mil norrut till Chablis, och visst har Montanets vita vin Galerne en hel del likheter med vinerna därifrån, även om uttrycket i Galerne generellt sett är fruktigare. Å andra sidan är deras Garance klockren röd bourgogne i rättfram skepnad med behagligt diskreta fat.

Båda är bland våra mest pålitliga viner som bara fortsätter att leverera, år efter år. Läs mer om familjen Montanet och deras domäner här och här.


Galerne 2020 (Vézelay AOP)

Galerne är en ren chardonnay från egna marker som mestadels är lerjordar med rikliga mängder kalksten och marina fossiler. Sedan 2017 har området runt byn Vézelay en egen village-appellation inom regionen Bourgogne. Redan 2003 var hela domänen ekologiskt certifierad.

Druvorna skördades för hand och pressades direkt i en mjuk pneumatisk press. Efter något dygns kall sedimentering jäste musten spontant i rostfria ståltankar utan styrning av temperaturen. Den malolaktiska omvandlingen skedde spontant, och sedan fick vinet mogna vidare på sin jästfällning. Det har inte klarnats, men fick en lätt filtrering genom kiselgur och en låg dos svavel innan innan buteljering. Galerne har alltid en havsmineralisk sälta kombinerat med druvtypisk och givande frukt. Ren chardonnay blir inte renare!