Tillfälligt sortiment

Munjebel Bianco 2021 – Frank Cornelissen

Format Tillfälligt sortiment i butik - utgått online
Säljstart 6 oktober 10:00
Artikelnummer 92917
Pris 401:-
launch Köp från Systembolaget

Cornelissens vita Munjebel Bianco består till hälften av den lokala druvsorten carricante, så vinet skulle kunna kvalificera sig som en Etna Bianco. Frank är dock kritiskt inställd till en del andra vita viner från appellationen och vill vara säker på att hans vin är en värdig representant, så än så länge nöjer han sig med Terre Siciliane IGT. Resten av druvorna är grecanico dorato, samt små skvättar av en känd germansk druvsort som Frank valt att plantera för syrans skull. Alla stockar är beskurna som fristående buske (”ad alberello”) vilket innebär att arbetet och givetvis även skörden görs för hand.

Frank säger att hans vita viner inte längre hör hemma i kategorin ’orangevin’ eftersom han vill att de ska ge uttryck för platsen snarare än för just den särskilda stilen av vinmakning. Tekniken att macerera med druvornas skal används dock fortfarande, men bara några dygn innan jäsningen börjar. Dels bidrar skalkontakten med tätare smaker till vinet, dels ger det en längre samvaro med jästen som finns på druvornas skal. Detta behövs för att vinet ska jäsa ut helt torrt, menar Frank. Han tycker själv att de nya metoderna ger större finess än tidigare, men säger att han förstår om hans beslut kanske inte applåderas av alla.


Munjebel Bianco 2021

De gröna druvorna avstjälkas och krossas och får sedan macerera med musten i upp till fyra dygn vid tio-tolv graders temperatur. Efter pressning dras musten över till glasfibertank där jäsningen startar med hjälp av en spontan förjäsning ('pied de cuve') och fortsätter vid cirka sexton graders temperatur. När den malolaktiska omvandlingen är färdig förs vinet vidare till den kallaste delen av källaren för att lugna ner sig och påbörja sin utvecklingsprocess som varar i sexton månader. Under vinifieringen används små mängder svavel för att säkra vinets stabilitet. Buteljeringen görs i januari-februari två år efter skörd, med en varsam filtrering, och flaskorna lagras sedan vid cirka tio graders temperatur i en extra sval del av källaren.

Alkohol: 11,5 %