Tillfälligt sortiment

Munjebel Bianco 2019 – Frank Cornelissen – SLUT!

Säljstart 23 september 10:00
Artikelnummer 94158
Pris 379:-
launch Köp från Systembolaget

Munjebel Bianco består till 60% av carricante, så vinet skulle formellt sett kunna kvalificera sig som Etna Bianco. Frank är dock kritiskt inställd till en del andra vita från appellationen och vill vara helt säker på att hans vin är en värdig representant, så än så länge nöjer han sig med IGT Terre Siciliane. Resten av druvorna, alltså 40%, är grecanico dorato. Alla stockar är beskurna som fristående buske (ad alberello) vilket innebär att arbetet och givetvis även skörden görs för hand.

Frank säger att hans vita viner inte längre hör hemma i kategorin ’orangevin’ eftersom han vill att de ska ge uttryck för platsen snarare än för den särskilda stilen av vinmakning. Tekniken att macerera med druvornas skal används dock fortfarande, men bara innan jäsningen börjar. Dels bidrar skalkontakten med tätare smaker till vinet, dels ger det en längre samvaro med jästen som finns på druvornas skal. Detta är nödvändigt för att vinet ska jäsa ut helt torrt, menar Frank.


Munjebel Bianco 'classico' 2019

De gröna druvorna avstjälkas och krossas och får sedan ha kontakt med musten i upp till fyra dygn vid 10-12 graders temperatur innan jäsningen långsamt börjar komma igång. Efter pressningen flyttas musten över till glasfibertank där den jäser klart vid 16 graders temperatur. När den malolaktiska omvandlingen är färdig förs vinet vidare till den kallaste delen av källaren för att lugna ned sig och påbörja sin utvecklingsprocess. Det vita brukar buteljeras i februari-mars och lagras i en extra sval del av källaren vid 10-12 grader. Frank tycker själv att de nya metoderna ger mer finess än tidigare, men säger att han förstår om hans beslut kanske inte applåderas av alla.