Tillfälligt sortiment

Lamoresca Rosso 2021 – Vini Lamoresca

Format FÅTAL KVAR I EN BUTIK!
Säljstart 21 juli 10:00
Artikelnummer 90170
Pris 269:-
launch Köp från Systembolaget

Azienda Agricola Lamoresca ligger i provinsen Catania på sydöstra Sicilien, ungefär 450 meter över havet. Så här pass högt upp är temperaturskillnaderna mellan natt och dag relativt stora, vilket är en avgörande anledning till att viner som växer i det här sydliga medelhavsklimatet kan behålla fräschören. Namnet på egendomen härstammar från de uråldriga olivträd som ger oliver av sorten ’Moresca’ till Lamorescas olivolja.

Filippo Rizzo och hans Lamoresca har bidragit starkt till de senaste årens renässans för vin från Sicilien. Regionen förknippades tidigare med billiga bulkviner av låg kvalitet: tunga röda viner och vita utan syra. Nu ser vi en ny våg där flera nyblivna odlare omfamnar områdets klassiska druvor och jobbar med att göra rena, transparenta viner utan onödiga tillsatser och med att visa upp växtplatsernas unika kvaliteter. Samtliga viner från Lamoresca är ekologiskt certifierade.


Lamoresca Rosso 2021

Lamoresca Rosso är en blandning av frappato, nero d’avola och grenache i proportionerna 50/30/20. Skörden kommer från gårdens äldre stockar samt ett urval av de bästa druvorna. Musten jäste spontant i öppna plastkar med en månads maceration, och vinet mognade sedan ett år i betongtank innan det tappades på flaska utan klarning eller filtrering, med en liten dos svavel. Typiskt frappato har det här vinet vackert parfymerade toner och bra fräschör med tanke på sitt sydliga ursprung. Dricks fint på den unga frukten och håller utan problem några dygn i öppen flaska.

Alkohol: 14 %