Tillfälligt sortiment

Fragile 2020 – La Grange aux Belles – SLUT!

Format Fåtal flaskor kvar i fyra butiker
Säljstart 11 november 10:00
Artikelnummer 90189
Pris 230:-
launch Köp från Systembolaget

Historien om La Grange aux Belles tog sin början 2001 när Marc Houtin – en vinälskare som i sitt tidigare liv jobbade för ett oljeföretag – bestämde sig för att byta bana. Vid det här laget hade han hunnit prova en hel del vin och förtjusat sig i den världen, och upptäckte efterhand den alternativa kulturen kring naturliga viner.

Marc började studera till vinmakare i Toulouse och reste runt för att träffa fler småskaliga vinbönder. 2004 fick han möjlighet att köpa nio hektar i centrala Anjou, där både han och hans flickvän vuxit upp. Vingårdarna var inte i bästa skick, så Marc började med att plantera om hela klabbet och ställa om marken till ekologisk odling. 2007 kom vännen Julien Bresteau med i projektet och tillsammans startade de 2008 La Grange aux Belles. Några år senare fick de med sig kompisen Gérald Peau i verksamheten.

Idag odlar vännerna ungefär femton hektar och har byggt upp ett gott rykte världen över för sina rena, balanserade och prisvärda viner.


Fragile 2020

Fragile är en ren chenin blanc från egna marker i Soulaines-sur-Aubance, som har en jordmån av schist och lera. De tre vännernas jordbruk är ekologiskt med certifiering via Ecocert.

Druvorna handskördades vid full mognad när färgen börjat skifta i gyllengult. De hela klasarna pressades direkt, sedan fick musten jäsa spontant i använda fat. Vinet vilade ett knappt år på jästfällningen innan det buteljerades i september 2021 utan klarning eller filtrering, med en minimal dos tillsatt svavel. Serveras vid cirka tio grader och håller flera dygn i öppen flaska.

Stilen här är helt utjäst men ändå mjukt balanserad och, typiskt för Anjou, inbjudande fruktig!