Tillfälligt sortiment

Brut Réserve R19 – Bérêche & Fils – SLUT!

Säljstart 11 november 10:00
Artikelnummer 93964
Pris 459:-
launch Köp från Systembolaget

Det här är andra gången som vi har en butikslansering av husets visitkort – Brut Réserve. Världen över omsusad som en av de mest ambitiösa årgångsblandade cuvéer som görs i Champagne, och till priset ganska oslagbar.

Maison Bérêche har varit en familjeegendom ända sedan 1847, då Léon och Albert startade gården med ett par hektar vinmark i hembyn Ludes. Under många år gick det mesta av frukten till de större husen i Reims. Från 1950-talet och framåt utökades arealen med marker i Mareuil-le-Port och Festigny (Vallée de la Marne), Chigny-les-Roses och Trépail (Montagne de Reims), samt i Ormes (Petite Montagne).

Under 1970-talet började huset att själva buteljera och sälja sina egna cuvéer i valda årgångar. Men det var med den femte generationen – bröderna Raphaël och Vincent – som både jordbruksmetoderna och kvalitetsarbetet i källaren tog ett par sjumilakliv framåt. Sedan 2003 används inga som helst syntetiska bekämpningsmedel, vingårdsskötseln har lagts om enligt ekologiska riktlinjer och den levande floran har kommit tillbaka.

Idag odlar Maison Bérêche tio hektar och gör bara vin från egna marker. Planteringarna har nått hälsosam medelålder och är ganska jämnt fördelade mellan de tre stora druvsorterna. Tio personer arbetar heltid för att ta hand om vinrankorna på allra bästa sätt. En anledning till komplexiteten i brödernas portfölj är att de kan vinifiera och blanda från uppåt 25 olika parceller med skiftande jordar. Förutom i Brut Réserve buteljeras alla ursprung separat. Sedan 2013 har man utökat med fler fina lägen i byar betecknade Grand Cru och 1er cru.

I källaren pressas och vinifieras varje läge för sig, med spontana jäsningar i mestadels använda medelstora fat fram till långt in på vintern, då temperaturerna i källaren sällan överstiger åtta grader. Den friska äppelsyran får aldrig möjlighet att omvandlas till mjukare mjölksyra, och på så vis balanseras vinernas koncentration och fyllighet av en stringent och upprätt struktur. Faten är en avgörande del av husets distinkta stil, och upplevs oerhört skickligt inarbetade i helheten. Valet att lagra buteljerna ‘sur lattes’ under naturkork är också en viktig kvalitetsorienterad detalj.

Efter mer än arton års aktivitet har Raphaël och Vincent Bérêche nått fram till den mogna fasen, då frukten av deras enträgna kvalitetsarbete skördas i form av massiv internationell efterfrågan på vinerna. Det är svårt att överskatta deras betydelse för rörelsen av odlarchampagne.


Brut Réserve R19 - Bérêche & Fils

Brut Réserve blandar frukt från egna vinmarker i Montagne de Reims, Côte des Blancs och Vallée de la Marne. Totalt omfattar egendomen tio hektar varav 35 % är belägna i Ludes, 30% i Ormes, 25 % i Mareuil-le-Port och 10 % i Trépail.     

Fördelningen av druvsorter är ungefär lika delar chardonnay, pinot noir och meunier. Beståndet i Bérêches planteringar är äldre än på många andra håll - snittåldern är över 40 år. Jordbruket är traditionellt och helt fritt från syntetiska produkter, dock utan certifiering.

Den aktuella versionen innehåller knappt två tredjedelar från basårgång 2019, och drygt en tredjedel reservvin från de två föregående åren. Efter pressning fick musten en långsam spontan jäsning i använda fat och mindre tankar, utan malolaktisk omvandling eller avslutande filtrering. Efter att det blandats buteljerades vinet för sin andra jäsning i flaska och låg sedan 28 månader 'sur lattes' under naturkork. Degorgeringen gjordes i juli 2022 med 6 g/l dosage av koncentrerad druvmust (Brut).