Tillfälligt sortiment

Chablis ’Côte aux Prêtres’ 2018 – Château de Béru

Säljstart 10 december 10:00
Artikelnummer 95267
Pris 379:-
launch Köp från Systembolaget

I östra delen av distriktet Chablis ligger den lilla byn Béru på en rund kulle med relativt branta sluttningar i alla väderstreck. Här huserar familjen med samma namn, i den magnifika slottsbyggnad som släkten varit ägare av i mer än 500 år. Innan vinlusens härjningar mot slutet av 1800-talet stod vinet för de huvudsakliga inkomsterna, men när alla vinstockar till slut måste rotas upp fick de flesta av markerna ligga för fäfot i åtskilliga decennier.

Slottet sov törnrosasömn till 1987, då Comte Eric de Béru beslutade sig för att satsa helhjärtat på omplantering av domänens vinmarker. Jordbruket togs dock om hand av en arrenderator, och frukten såldes vidare till det lokala kooperativet. 2004 tog dottern Athénaïs över ansvaret för driften och satte strax igång med ett omfattande ekologiskt kvalitetsarbete, som efterhand utvecklats till biodynamiskt. Idag drivs egendomen av Athénaïs de Béru och hennes mor Laurence.

Domänens marker ligger alla relativt högt på Béru-kullen och omgivande höjder. Jordarna är magra och starkt präglade av kalksten med mängder av marina fossil från den geologiska epoken när hela området var havsbotten. Planteringarna omfattar femton hektar, varav deras monopolvingård Clos Béru står för tre. Muren runt den backen anlades av munkarna på 1100-talet. De högsta lägena – Montserre och Côte aux Prétres – når upp till mellan 300 och 400 meters höjd, och varje hektar är besatt med ungefärligen 6500 rankor. 

Vinerna jäser spontant i tankar eller använda fat, går igenom sin malolaktiska omvandling och vilar upp till två år på sin jästfällning innan de buteljeras utan klarning eller filtrering, med låga doser svavel. Vi har nyligen följt de aktuella vinerna från 2018 över flera dygn och är väldigt förtjusta över hur de smakar. Egenskaper som ligger nära till hands att börja yra om är fruktkoncentration, fokus, syrabalans och mineralitet. Helt enkelt chablis när den är som bäst!


Chablis 'Côte aux Prêtres' 2018

Chardonnay från lieu-dit Côte aux Prêtres i kommunen Béru (byn tackade nej till att vara med i klassificeringen 1938 varför samtliga vinmarker är Chablis AOP).

Vingården är ett högt och vindsvept västerläge på den stora höjdsträckningen sydost om Béru (minst 300 m.ö.h). Namnet kommer från en gammal pilgrimsled som passerade i närheten och ledde till klostret i Vézelay. Den magra jordmånen består av vittrad kalksten rik på mineraler och marina fossiler (Kimmeridgien).

Parcellen omfattar 1,9 hektar som planterades i slutet av 1980-talet med en varierad blandning av massalt och klonalt urval. Vinmarkerna är sedan flera år ekologiskt och biodynamiskt certifierade genom Ecocert och Demeter.

Druvorna skördades för hand i kassetter om 10 kg. Väl inne i källaren pressades de hela klasarna mjukt och fint i en horisontal pneumatisk press. Efter ett dygns naturlig sedimentering i tank jäste musten av egen kraft i använda medelstora fat, med spontan maloktisk omvandling och arton månaders lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, med en minimal tillsats av svavel (20 mg/l).