Tillfälligt sortiment

Susucaru Rosso 2020 – Frank Cornelissen – SLUT!

Säljstart 21 januari 10:00
Artikelnummer 93464
Pris 249:-
launch Köp från Systembolaget

Belgaren Frank Cornelissen har en bakgrund som vinhandlare i Bryssel. Efter sitt första besök på vulkanen Etnas nordsluttningar år 2000 bestämde han sig för att flytta dit på heltid och odla vin. Valet föll slutligen på Etna efter att Frank hade funderat grundligt över bästa tänkbara oförstörda plats på planeten Jorden att göra storslagna viner.

Etna är ett relativt svalt område vars klimat skiljer sig en hel del från resten av Sicilien. Geologiskt sett handlar det om vulkanisk basalt, lava och sand. De norra dalgångarna på Etna är framförallt kända för sina gamla odlingar av nerello mascalese. Druvsorten ger eleganta och intensiva röda viner med ljusare färg och tanniner som är strukturerade åt nebbiolo-hållet.


Susucaru Rosso 2020

Äntligen dags för ny årgång av Susucaru Rosso - vinet som var berömt under namnet Contadino. Som vanligt rör det sig om en blandning av lokala blå och gröna druvsorter från yngre rankor, med nerello mascalese i täten.

Liksom alla Franks viner är Susucaru Rosso jäst i glasfibertank med 'pied de cuve' dvs en spontan förjäsning. Macerationen var lång, men helt utan aktiv extraktion. Efter pressning fick vinet mogna i tank innan det buteljerades med lätt filtrering och en minimal dos svavel.

2020 är inte fullt lika fjäderlätt som 2018 och 2019 utan mer normalt balanserad. Den här årgången har lite större och mer uttrycksfull aromatik, frisk blodapelsinsyra och en extra procent alkohol, så att den klockar in på tretton procent.