Beställningssortiment

Vin & Natur Yannick Meckert 1 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 2 mars 10:00
Artikelnummer 55997
Pris 1020:-
launch Beställ från Systembolaget

Yannick Meckerts föräldrar är från Alsace och Bourgogne, så han har vuxit upp med ett ben i vardera området. Efter studier i vitikultur och enologi i Beaune och Montpellier arbetade han ett kort tag med familjens domän, men bruket av kemikalier och tillsatser fick honom snart att inse att det var fel plats för honom. Istället jobbade han vidare för folk som Philippe Pacalet, Patrick Meyer och André Ostertag, Preisinger, Charles Dufour och Le Coste, med flera. Trots sin ringa ålder är Yannick en vida berest ung man med mängder av erfarenhet och ett omfattande nätverk.

Meckert äger knappt två hektar i Obernai, Alsace – mark som är planterad med auxerrois, pinot noir och pinot gris, sylvaner, riesling och gewurztraminer. Jordarna består huvudsakligen av vulkanisk sandsten och blå skiffer. Dessutom är han delägare i en liten parcell med pinot noir i Hautes-Côtes de Beaune. Yannick drygar ut produktionen med lite inköpt frukt, och även om han helst arbetar med sina egna vinrankor gör markpriserna det rimligt att köpa fina druvor från en väninna i Alsace. Hon brukar riesling och pinot noir med biodynamiska metoder, utan traktor och med låga skördeuttag.

En viktig källa till inspiration är Jules Chauvet – den legendariske forskaren som lade grunderna till naturlig vinmakning i modern tid. I sin källare inne i byn Rosheim vinifierar Yannick med hela klasar och använder i stort sett samma metod för både pinot noir, gewurztraminer och pinot gris. De hela druvklasarna får laka ur i ungefär en vecka och fottrampas sedan ett par gånger om dagen tills alkoholjäsningen är över. De vita vinerna görs med direkt pressning för att uttrycka sin särskilda terroir. Vinerna får mogna under ett till två års tid, utan några tillsatser längs med vägen till flaska.

Yannick Meckert är en vinmänniska med solklar talang, och även om 2020 är hans första årgång under egen etikett berättar vinerna tydligt nog om sin kvalitet. Det är nu inte helt konstigt med tanke på all den erfarenhet han hunnit samla på sig, och liksom sina mentorer och förebilder arbetar han med ett känsligt sinne för detaljerna. Yannicks stil är energisk och mångfasetterad, och inte minst hans pinot är bland det godare vi druckit från Alsace.


Deux Couleurs: Blanc 2020

Auxerrois och sylvaner från en dryg halv hektar i Obernai, där jordarna består av vulkanisk sandsten och blå skiffer. Jordbruket är ekologiskt utan formell certifiering.

Auxerrois skördades 7 september och pressades direkt för att adderas till redan jäsande direktpressad must av auxerrois från skörden 2 september. Den här delen av vinet jäste sedan i äldre medelstora fat. Hela druvor av sylvaner fick 25 dygns maceration och elva månaders lagring på jästfällningen i sjuåriga lätt rostade fat. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Det här är ett färgrikt och lättsamt vitt med inslag av skalmaceration. Dricks bäst första kvällen men håller till nästa kväll.

Deux Couleurs: Rouge 2020

Pinot noir och pinot gris från en dryg halv hektar med 50-åriga stockar på lerigare jordar i Obernai.

Hela druvklasar jäste spontant i öppen tank, med sex och åtta dygns maceration utan aktiva insatser och därefter sju respektive tio dygn med fottrampning två gånger dagligen. Efter pressning vilade vinet elva månader på jästfällningen i äldre fat. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Det här är en ljust saftig pinot som trots sin lätthet ändå har en fin tanninstruktur. Dricks bäst första kvällen men håller till nästa kväll.

Sable Rose Rouge Aérien 2020

Pinot noir från 45-åriga stockar (0,4 ha) i lieu-dit Solenberg, Reichsfeld. Vinmarkerna i den här byn ligger högre än vanligt i Alsace, på 300-400 meters höjd, och har en jordmån av vulkanisk röd sandsten.

Skördat 11 september 2020. Hela druvklasar jäste spontant i öppen tank, med sex dygns maceration utan aktiva insatser och därefter elva dygn med fottrampning två gånger dagligen. Efter pressning vilade vinet elva månader på jästfällningen i äldre bourgognefat (tillverkade 2013-2014). Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Det här är en strukturerad pinot med finess och rejäl potential för lagring. Håller ett par dygn i öppen flaska.