Beställningssortiment

Barbaresco Starderi 2019 – Olek Bondonio – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 28 februari 10:00
Artikelnummer 56032
Pris 619:-

Olek Bondonio kunde knappast ha fått ett bättre arv av sin familj. I bortåt tvåhundra år har släkten ägt den lilla egendomen La Berchialla, strax söder om byn Barbaresco. Det branta vingårdsläget som hör till gården är känt under namnet Roncagliette och räknas som ett av de allra bästa i Barbaresco – den andre ägaren Angelo Gaja gör sin Sorí Tildin från marken strax nedanför.

Olek är en av få i området som arbetar ekologiskt i vinmarkerna. Med knappt två hektar i Roncagliette, samt två i cru Starderi (Neive), är det möjligt att vara mycket noggrann med detaljerna. Han skördar gärna lite åt det tidiga hållet för att behålla fräschören och undvika för hög sockermognad som översätts i hög alkohol.

I källaren startar jäsningen med en spontan förjäsning (’pied de cuve’). Druvorna får en ovanligt lång maceration, uppåt sextio dygn med ’cappello sommerso’ (nedsänkt skalhatt). Extraktionen blir på så sätt helt passiv och väldigt varsam. Därefter får vinet mogna i medelstora ’botti’ (liggare av slavonsk ek) innan det buteljeras utan klarning eller filtrering, med en försiktig dos svavel. Resultatet blir utpräglat elegant med en underbar renhet i frukten, finlemmade tanniner och tydlig mineralsälta.


Barbaresco Starderi 2019

Nebbiolo från två hektar som Olek arrenderar i cru Starderi, beläget i kommunen Neive. Marken här är sandigare och lättare, något som ofta - och så även här - får sin översättning i en fruktigare barbaresco med relativt sett lättare struktur.