Beställningssortiment

Vin & Natur Vitt 6 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 17 februari 10:00
Artikelnummer 50669
Pris 891:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller tre vita viner från områdena Bourgogne, Savoie och Umbrien.


Bourgogne Aligoté 2018 - Domaine Derain (Bourgogne)

Domaine Derain håller hus i byn Saint-Aubin i centrala Bourgogne. Domänen startades i slutet av 1980-talet av den karismatiske Dominique Derain, och har efterhand blivit en referens för biodynamiska metoder och minimalistisk vinmakning i området. Derain odlar flera fina lägen där stockarna ofta uppnått respektabel ålder, till exempel denna aligoté från Puligny-Montrachet där rankorna planterades vid tiden innan andra världskriget. Sedan ett par år har Dominique lämnat över driften i Julien Altabers och Carole Schwabs händer och framtiden ser ljus ut.

Derains aligoté kommer från gamla planteringar i byarna Puligny-Montrachet och Corpeau. Rankorna har nått 80-årsåldern och växer i en jordmån bestående av tyngre gul kalklera. Efter varsam handskörd fottrampades druvorna och pressades sedan direkt. Musten fick jäsa spontant i äldre ekfat och mognade ett halvår på den fina jästfällningen. Efter fyra veckor drogs vinet om för att egalisera faten och skilja ut den tyngre fällningen. Innan buteljering fick vinet en lätt filtrering genom kiselgur, samt en minimal dos svavel. Det här är en uttrycksfull vit bourgogne med fyllig frukt, pirrig energi och befriande känsla.

Altesse 2019 - Domaine Giachino (Savoie)

Domaine Giachino är en alltmer uppmärksammad familjeproducent i Savoie. Släkten har bott och verkat i området i flera generationer, men kommer ursprungligen från Piemonte. Bröderna Giachino huserar i den lilla bergsbyn La Palud, som ligger på Mont Graniers nordöstra utlöpare. Frédéric tog över driften redan 1988. Hans bror David anslöt 2006, och sonen Clément kom med 2015. Deras vinmarker ligger i byarna Chapareillan, Apremont och Les Marches.

Giachino odlar en mångfald druvsorter, mestadels lokala - mondeuse, gamay, persan, altesse och särskilt jacquère, som växer på sex av gårdens nio hektar. Inom familjen har det alltid varit självklart att inte använda kemi i vingårdarna eller tillsätta något till vinerna som inte behövs. Domänen är ekologiskt certifierad sedan 2006, och biodynamiskt via Demeter sedan 2013. Deras stil drivs av kärleken till området, de lokala druvsorterna och känslan för detaljer.

Altesse ("ers höghet") anses sedan gamla tider som den nobla gröna druvsorten i Savoie. Druvorna kommer från soliga lägen på de östra utlöparna av Mont Granier, där jordarna består av morän från istidens glaciärer. Efter handskörd pressades druvklasarna direkt och musten fick därefter en kall pre-maceration i fyra dygn. Jäsningen startade sedan spontant i tank, med temperaturen kontrollerad till högst sexton grader. Efter pressning vilade vinet tio månader på sin jästfällning i tank innan det buteljerades utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats svavel. Det här är ett fylligare vitt med smått blommig doftprofil och mogen frukt som påminner om aprikoser. Serveras vid 8-10 grader och håller utan problem flera dygn i öppnad flaska.

Vermentuzzo 2018 - I Vini di Giovanni (Umbrien)

Giovanni Battista Mesina kommer ursprungligen från de karga bergstrakterna på Sardinien. Som barn flyttade han med sin far och farfar till norra Umbrien. Familjen drevs av en dröm om drägligare arbetsförhållanden, och slog sig ned som fårfarmare ute på landsbygden nordost om Perugia. Mesinas gård uppe på kullarna ovanför Pianello består framförallt av vidsträckta betesmarker till fåren, men också sekelgamla olivträd och knappt tre hektar planterade med vin. Sedan några år tillbaka har Giovanni börjat buteljera under egen etikett, inspirerad av vänner som Danilo Marcucci och Collecapretta. Såväl fårskötseln som jordbruket hanteras med ekologiska/biodynamiska metoder.

Vermentino återknyter till Giovannis ursprung på Sardinien och kan ge komplexa och karaktärsfulla vita viner. I källaren är hans inställning att göra så lite som möjligt för att ge mest uttryck för frukt och terroir. Druvorna jäste av egen kraft i ståltank, med ett par dygns kontakt med skalen innan pressning. Efter ett drygt halvårs vila på jästfällningen gjordes buteljeringen utan klarning, filtrering eller tillsatser. Fint solmogen frukt balanseras med god syra, lite struktur från skalkontakten och behagligt låg alkohol. Dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats.