Beställningssortiment

Vin & Natur Beaujolais 8 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 23 mars 10:00
Artikelnummer 50665
Pris 1095:-
launch Beställ från Systembolaget

Beaujolais 8 är lite extra vässad med tre flaskor seriöst god gamay från tre av våra favoritbönder i norra Beaujolais. Alla druvor är odlade med ekologiska och/eller biodynamiska metoder.


Roue Libre 2018 - Le Grain de Sénevé

Hervé Ravera gör vin i byn Marchampt - strax väster om Brouilly - där han haft sin gård i fjorton år. Markerna ligger på högre höjder än vad som är vanligt för området. Egendomen är döpt till ’Le Grain de Sénevé’ (senapskornet) och består av två hektar i en brant sluttning. Hervé arbetar biodynamiskt och tar hand om sin mark med hjälp av hästen ”Reggae Nights”.

I källaren använder han sig bara av druvorna, rymliga tankar av betong och glasfiber, samt en hundraårig press. Gamay skördas försiktigt, sedan läggs de hela klasarna i cementtankar för maceration. När Hervé tycker att den jäsande musten smakar som bäst, så pressar han skalmassan och för över vinet på glasfibertank för att avsluta jäsningen. Därefter följer ett drygt halvårs lagring tills det är dags att buteljera utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Raveras stil är parfymerad och fint fruktig. Som många viner från Beaujolais årgång 2018 är det här vinet storleken större och fylligare, men samtidigt med stor drickbarhet. Vinet är öppet och tillgängligt nu, men smakar minst lika bra med några år på nacken. Serveras svalt och bör helst avslutas samma dag som flaskan öppnats.

Fleurie 'Clos de la Grand'Cour' 2019 - Domaine de la Grand'Cour

Domaine de la Grand’Cour är en av de äldsta arbetande egendomarna i Fleurie. Den ligger mitt i en muromgärdad ’clos’ med en historia som går flera hundra år tillbaka i tiden. Sedan år 2000 är odlingarna helt giftfria, men den ekologiska certifieringen blev färdig först 2009. Med tiden har Jean-Louis Dutraive kommit att bli en viktig förebild för den yngre generationen, och han bistår gärna med råd och dåd där det behövs – allt som oftast med sitt karakteristiskt kluckande skratt!

Idag odlar Dutraive allt som allt 10,6 hektar, varav 1,6 i Brouilly och resten i Fleurie. Vinmarkerna i hembyn är tre historiska ’lieux-dits’: Clos de la Grand’Cour, Chapelle des Bois och Champagne. De här fina lägena finner man i den södra delen av appellationen där jordmånen är lättare och sandigare än i den norra, men typiskt dominerad av vittrad rosa granit.

Hela friska druvklasar får jäsa av sig själva vid låg temperatur helt utan tillsatser. Från och med 2010 praktiserar Dutraive full macération carbonique i slutna betongtankar. Metoden ger fin tidig drickbarhet, men enligt Jean-Louis utan att göra avkall på lagringskapaciteten, eftersom urlakningstiden med skalen är så pass lång som en månad. Extraktionen är däremot lätt eftersom den i stort sett är helt passiv. Därefter lagras vinet cirka åtta månader i använda bourgognefat och buteljeras utan klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel.

Moncailleux 2016 - Michel Guignier

Michel Guignier är fjärde generationens vinbonde och odlar gamay på drygt fyra hektar runt sin gård i Vauxrenard (byn är klassificerad som Beaujolais-Villages). Markerna ligger mestadels högre än vad som är vanligt i området, uppåt 500 meters höjd, och har fina jordar av vittrad rosa granit. Michel har arbetat biodynamiskt ända sedan 2001, och det märks verkligen när man stegar runt i hans luckra och levande marker.

Moncailleux kommer från ett högt läge i Moulin-à-Vent med mer än 60 år gamla stockar. Vinet är framställt på ett traditionellt, ja rentav historiskt vis, med spontan jäsning av hela druvklasar i sluten emaljerad betongtank. Druvorna fick laka ur med musten i tio dygn innan de pressades i en gammal korgpress. Vinet mognade sedan ett år i foudre och gamla fat. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Redigt tidlöst bonnavin helt enkelt, som kan utvecklas vidare i ganska många år för den som orkar vänta!