Beställningssortiment

Vin & Natur Jura 3 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 16 februari 10:00
Artikelnummer 50708
Pris 1395:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan bjuder på tre viner från vårt favoritområde Jura. Alldeles i linje med fördelningen av planteringar i området vankas det två mineraldrivna vita och ett lättare rött. Alla tre vinerna är odlade med biodynamiska metoder och framställda helt utan tillsatser.


IGP - Vin de Pays Franche-Comté Blanc 2018 - Domaine des Cavarodes

2007, vid bara tjugotvå års ålder, tog Etienne Thiebaud familjens lilla domän. Året innan hade han avslutat sin utbildning till enolog i Beaune, och vid sidan om hade han jobbat extra åt Domaine de la Tournelle i Arbois. Etienne håller hus i Cramans, en liten by utmed floden Loue. Domänen omfattar fem hektar i norra Jura med mestadels Kimmeridge-jordar av kalk och lera, ett slags terroir som inte är så vanlig i Jura.

Vin de Pays Blanc är chardonnay, savagnin och enfariné, med flera lokala sorter, bitvis från mer än sekelgamla rankor. Vinmarkerna ligger i den nordligaste delen av Jura och har jordar av kalkgrus och kalklera (Kimmeridgien). Efter pressning av hela druvklasar startade jäsningen spontant. Vinet vilade sedan två år på jästfällningen i äldre ekliggare (foudre) med upptoppning ("ouillé"). Buteljerat utan föregående klarning, filtrering eller tillsatser.

Arbois-Pupillin Blanc 'Chardonnay Vieilles Vignes' 2015 - Domaine Bruyère-Houillon

Renaud Bruyère och Adeline Houillon lärde känna varandra på en hotell- och restaurangutbildning i Besançon. 2004 beslöt de sig gemensamt för att slå sig ner i den lilla byn Pupillin ovanför Arbois. Inom ett par år fick Renaud en tjänst hos Stéphane Tissot, medan Adeline jobbade tillsammans med sina två bröder hos grannen Pierre Overnoy. Första året de prövade att själva göra vin i liten skala var 2009, och den första officiella årgången blev 2011.

Steg för steg har paret byggt upp sin egen familjedomän. Idag brukar de fem hektar i Arbois, Pupillin och Montigny-lès-Arsures. I början gjordes vinerna i den lilla källaren under familjens kök, men på senare tid har de tagit över det gamla grannhuset som har fler och rymligare källarvalv. Här vilar en mångfald äldre fat från olika lägen och årgångar av chardonnay och savagnin, medan poulsard och trousseau får jäsa och mogna i tank. Biodynamiska metoder präglar verksamheten och levande viner i flaska är en självklarhet.

Chardonnay från en parcell om 0,3 ha med 60-åriga stockar i 'En Aspis', Pupillin. Det här är ett västerläge på 410 meters höjd, med tyngre jordmån av regnbågsskimrande lera från Trias-perioden. Efter pressning av de hela druvklasarna jäste musten av egen kraft. Vinet vilade tre år på jästfällningen i äldre medelstora fat, med regelbunden upptoppning av faten ("ouillé"). Buteljerat utan föregående klarning, filtrering eller tillsatser.

Dora Bella 2018 - Domaine de l'Octavin

För Alice Bouvot var det aldrig någon tvekan om att hon en gång skulle slå sig ned i Jura. Efter praktik i Bourgogne och Bordeaux var det äntligen dags att starta sin egen domän 2004. Tillsammans med dåvarande partnern Charles Dagand köpte hon sig en liten källare i staden Arbois och ett par hektar vinmark i trakten runtomkring. Efterhand skaffade hon sig fler parceller och kunde göra fler cuvéer.  Idag odlar hon 3,6 hektar, och har dessutom dragit igång en liten négociantverksamhet med inköpt frukt för att kunna överleva med de senaste årens ofta magra skördar. Häromåret invigdes ett nytt rymligt vineri i västra utkanten av Arbois som ger bättre möjlighet att hantera den rika floran av cuvéer. Framtiden ser ljus ut!

Dora Bella är poulsard från lägena 'La Mailloche' och 'En Curon' ovanför Arbois. Jordmånen består av kalkmärgel, kalksten och sand - mer kalk i En Curon, mer sand i La Mailloche. Efter handskörd avstjälkades druvorna för hand över en perforerad skärm ("au crible"). De hela druvorna fick sedan jäsa av egen kraft i glasfibertank under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique") med nio veckors skalmaceration helt utan aktiv extraktion. Buteljerat utan föregående klarning, filtrering eller tillsatser.