Beställningssortiment

Vin & Natur Vitt 5 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 28 september 10:00
Artikelnummer 71310
Pris 873:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller tre vita från spännande områden som Savoie, Loire och inte minst – Samos!


Détours 2019 - Mathieu Apffel (Savoie)

With a little help from my friends... den femtonde juni 2019 drabbades Mathieu Apffel av en hagelstorm som förstörde 80 % av skörden. Ett tiotal vänner/vinbönder kom till hjälp och skänkte frukt eller sålde den till kompispris. Namnet "Détours" berättar om en ovanlig skörd som mer liknade en kringresande turné.

Détours 2019 är framställd av jacquère, chasselas och en liten skvätt roussanne. Frukten kommer från områdena Savoie och Jura. Odlarna, som samtliga arbetar ekologiskt, är Sylvain Liotard, Raphaël Saint-Germain, Fabrice Bouché, familjen Giachino, Brice Omont, Nicolas Ferrand, François Rousset, Pascal Quenard samt Frédéric Péricord.

Efter omgående pressning och sedimentering av musten jäste vinet av egen kraft i äldre fat och tankar av rostfritt stål, med full malolaktisk omvandling. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Ett enkelt och okomplicerat vitt som samtidigt är så gott att man gärna vill bjuda sina vänner! Dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats, eller senast kvällen därpå.

Fragile 2018 - La Grange aux Belles (Loire)

Historien om La Grange aux Belles tog sin början 2001 när Marc Houtin, en vinälskare som i sitt tidigare liv jobbade för ett oljeföretag, bestämde sig för att byta bana. Han hade hunnit prova en hel del vin och förtjusat sig i den världen, och upptäckte efterhand den alternativa kulturen kring naturliga viner. Marc började studera till vinmakare i Toulouse och reste runt för att träffa fler småskaliga vinbönder. 2004 fick han möjlighet att köpa nio hektar i centrala Anjou, där både han och hans flickvän växt upp. Vingårdarna var inte i bästa skick, så Marc började med att plantera om hela klabbet och konvertera till ekologisk odling. 2007 kom vännen Julien Bresteau med i projektet och tillsammans startade de 2008 La Grange aux Belles. Efterhand fick de med sig kompisen Gérald Peau i verksamheten. Idag odlar de ungefär femton hektar och har byggt upp ett gott rykte världen över för sina rena, balanserade och prisvärda viner.

Fragile är en ren chenin blanc från egna marker i Soulaines-sur-Aubance, som har en jordmån av schist och lera. Jordbruksmetoderna är ekologiska med certifiering via Ecocert. Druvorna handskördades vid full mognad när färgen börjat gå över i gyllengult. Vinet är spontanjäst i använda fat med ett knappt år på jästfällningen. Buteljeringen gjordes i september 2019 utan klarning eller filtrering, med en minimal dos tillsatt svavel. Serveras vid 8-10 grader och håller flera dygn i öppen flaska.

Livia 2018 - Sous le Végetal (Samos)

Sous le Végetal är ett fascinerande vingårdsprojekt på den egeiska ön Samos, i regi av den grekiske vinmakaren Jason Ligas. Det har kommit till i ett nära samarbete med vinkooperativet på Samos (som organiserar 2200 småskaliga vinodlare) samt våra franska vänner Patrick Bouju från Auvergne och Culinaires i Paris.

Idén bakom Sous le Végetal är att ge autentiska uttryck för de fantastiska terrassvingårdar som klättrar utmed sidorna av Mount Karvounis. Ett omfattande arbete har lagts ner på att underhålla marker, murar och terrasser, i ett jordbruk med ekologiska metoder som närmar sig permakultur. Druvsorten är genomgående den 'muscat blanc à petits grains' vars söta viner Samos är berömd för, men som här vinifierats utan tillsatser och fått jäsa ut. Kort sagt: egeisk bergsmuscat med fokus på mineral!

Serveras vid 8-10 grader och klarar utan problem några dygn i öppen flaska.