Beställningssortiment

ADN de Meunier Brut Nature – Christophe Mignon – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 23 september 10:00
Artikelnummer 73965
Pris 463:-
launch Beställ från Systembolaget

Christophe Mignon är femte generationen vinbonde i Festigny, Vallée de la Marne. Hans vinmarker om 6,3 hektar planterades av hans farfars far och är utspridda över ett trettiotal parceller mellan Festigny och grannbyn Le Breuil.

Den här delen av Champagne är känd för sin stora andel pinot meunier, och Christophe är utpräglad specialist. Nio tiondelar av hans odlingar är meunier – resten pinot noir och chardonnay. Meunier mår bra i lerjordarna här, rika på den kalkrika sedimentära bergarten ”tuffeau” med  ursprung i 90 miljoner år gammal havsbotten. Tuffeau påminner om krita och har god förmåga att behålla fukt och svalka.

Meunier betraktas ibland fortfarande som en smått rustik och endimensionell druvsort i jämförelse med pinot noir och chardonnay. Men mycket handlar ju om platsen och odlaren. Mignon är en av en handfull vinbönder, i gott sällskap av Jérôme Prevost, Aurélien Laherte och Raphaël Bérêche, som gör meunier-baserad champagne på högsta nivå i Champagne.

Mignon jobbar med biodynamiska influenser, men efter eget huvud och utan certifiering. Han omprövar och utmanar olika delar av sin verksamhet, jobbar extremt noggrant i vingårdarna och har i tjugo år följt månkalendern i sitt arbete i källaren. Han strävar efter att plocka sina druvor vid optimal mognad för att undvika dosage. Vinerna växer upp i tank och är påtagligt precisa i uttrycket.


ADN de Meunier Brut Nature - Christophe Mignon

Pinot meunier från Festigny/Le Breuil, Vallée de la Marne. Stockarna har cirka 45 års snittålder och växer i syd-sydvästlägen med jordmån av lera, silt och kalksten.
Jordbruket är i stort sett biodynamiskt, dock utan certifiering.

Den här versionen är baserad på lika delar av skördarna 2016 och 2015. Efter pressning av hela klasar jäste musten i emaljerade ståltankar, utan malolaktisk omvandling. Basvinet vilade fem månader på jästfällningen i tank (ett år extra för reservvinet från året innan, som utgör hälften av cuvéen). Buteljerat 2017 utan filtrering, 36 månader sur lattes. Degorgerad 20-04-14 utan dosage (Brut Nature).

"ADN means DNA in english, it’s about our DNA of Artisan Vigneron, a DNA of our terroir, a DNA of our favorite grape variety…the Meunier one, so it’s DNA of Meunier!"