Beställningssortiment

Vin & Natur 43 – SLUT!

Format 6 flaskor
Artikelnummer 77357
Pris 1362:-
launch Beställ från Systembolaget

Vin & Natur 43 presenterar ett mousserande vitt, två stilla vita med rik frukt och mineralisk fräschör, samt tre röda på en skala från saftigt till mer strukturerat. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!


La Traviesa Burbujas 2018 - Barranco Oscuro (Granada)

Manuel Valenzuela och hans son Lorenzo bor och verkar i Las Alpujarras - en samling byar i de södra delarna av bergskedjan Sierra Nevada i sydöstra Spanien. De är några av Spaniens tidigaste och mest tongivande pionjärer för ekologisk odling och vin utan tillsatser. Många av rankorna planterades runt 1996 och står i steniga schistjordar på ungefär 1300 meters höjd (!) över havet. De trettio år som familjen har tillbringat i Las Alpujarras har lärt dem mycket om platsens speciella terroir.

La Traviesa Burbujas ("bubblor") är ett vitt vin av den lokala druvsorten vigiriega. Efter handskörd och pressning får musten jäsa av egen kraft i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll. Källaren är sval och höstkvällarnas kyla ser till att jäsningen framskrider i lugnt tempo. Efter buteljering jäser vinet färdigt i flaska och får sedan vila på sin jästfällning i ett år innan degorgering. Serveras vid 8-10 grader och dricks bäst samma dag som det öppnats.

La Bohème 2019 - Domaine de la Sénéchalière (Loire)

Gården La Sénéchalière omfattar sjutton hektar vinmark. Ganska stort för oss, men ganska litet om man ser till hur mycket vin som produceras i Pays Nantais. Marc Pesnot odlar områdets typiska druvsort melon (ofta kallad muscadet) samt mindre andelar folle blanche och grolleau. Jordmånen består av schist som går i hela regnbågens färgskala, och odlingsmetoderna är sedan länge ekologiskt certifierade.

La Bohème är framställt av melon från stockar med 20-50 års ålder. Pesnot skördar relativt sent för att få en fylligare och mer mogen frukt än vad som är vanligt i området. Dessutom låter han sina viner fullfölja den malolaktiska omvandlingen för att ge en krämigare känsla. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, men en minimal tillsats av svavel.

Smaken är frisk och samtidigt mjukt avrundad med smått sötmogen frukt och pigg mineralsälta - en muscadet som har fler användningsområden än höstens skaldjur. Öppnad flaska håller utan problem i flera dygn.

La Femme Soleil 2019 - Hors Champ (Roussillon)

Hors Champ är en ’mikro-négoce’ i regi av Cyril Fhal (Clos du Rouge Gorge). Frukten kommer från goda grannar i Latour-de-France som odlar med ekologiska metoder, och den vinifieras på samma sätt som Cyrils viner från egna marker. Allt som allt blir det cirka 7000 flaskor per år.

La Femme Soleil är framställt av macabeu från schistjordar i byarna Latour-de-France och Montner. Efter pressning jäste musten spontant, mestadels i tank och en mindre andel i gamla fat. Vinet buteljerades utan klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel. Här kombineras solmoget gul stenfrukt och mjuk syra med en behagligt låg alkoholhalt. Håller bra i några dygn efter öppning.

La Chaussée Rouge 2019 - La Grange aux Belles (Loire)

Historien om La Grange aux Belles tog sin början 2001 när Marc Houtin, en vinälskare som i sitt tidigare liv jobbade för ett oljeföretag, bestämde sig för att byta bana. Han hade hunnit prova en hel del vin och förtjusat sig i den världen, och upptäckte efterhand den alternativa kulturen kring naturliga viner. Marc började studera till vinmakare i Toulouse och reste runt för att träffa fler småskaliga vinbönder. 2004 fick han möjlighet att köpa nio hektar i centrala Anjou, där både han och hans flickvän växt upp. Vingårdarna var inte i bästa skick, så Marc började med att plantera om hela klabbet och konvertera till ekologisk odling. 2007 kom vännen Julien Bresteau med i projektet och tillsammans startade de 2008 La Grange aux Belles. Mer nyligen fick de med sig kompisen Gérald Peau i verksamheten. Idag odlar de ungefär femton hektar och har byggt upp ett gott rykte världen över för sina rena, balanserade och prisvärda viner.

La Chaussée Rouge är ett saftigt rött som blandar lika delar cabernet franc och cabernet sauvignon från egna och angränsande marker i Soulaines-sur-Aubance, där jordarna består av schist och lera. Frosten 2019 gjorde att man behövde komplettera den egna frukten med en lika andel inköpt. Jordbruket är ekologiskt med certifiering via Ecocert. Vinet är spontanjäst med hela avstjälkade druvor i tank och åtta dagars maceration "semi-carbonique". Efter pressning vilade vinet ett halvår i tank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal dos tillsatt svavel. Serveras gärna svalt och håller ett par dygn i öppen flaska.

Babiole 2019 - Andrea Calek (Ardèche)

Andrea Calek växte upp i forna Tjeckoslovakien utan en tanke på att göra vin. Efter en tid i armén hoppade han av både den och sitt hemland och drog vidare till Frankrike. Med hjälp av Gérald Oustric på Le Mazel lyckades han komma över fem hektar i trakten av Valvignères (Ardèche) och bosatte sig i en husvagn alldeles invid vinmarken. 2007 släppte han sin första årgång. Han bor fortfarande kvar i husvagnen men har byggt en ordentlig källare.

Babiole är ett rött av grenache och syrah i andelarna 60/40, från kalkhaltiga lerjordar. De hela druvklasarna placerades i tank, mosades till lite lätt och fick sedan jäsa spontant med tio dagars maceration innan pressning. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Andrea Caleks röda viner har alltid en frisk blå klang i frukten och läskande känsla i tanninerna. Dricks bäst samma kväll som det öppnats!

Il Rosso 2017 - Vini Conestabile della Staffa (Umbrien)

Vini Conestabile della Staffa är en historisk egendom belägen femton kilometer utanför Perugia i Umbrien. Strax väster om vinmarkerna, som omfattar tolv hektar, breder Lago di Trasimeno ut sig. Den stora sjöns vattenmassa har en viktig inverkan på klimatet och vinrankorna.

Egendomen hade sin storhetstid under artonhundratalet och producerade vin fram till 1956. Under perioden sedan dess och fram till nutid såldes skördarna till det lokala kooperativet. Gården fick sin pånyttfödelse tack vare vinmakaren Danilo Marcucci, vars hustru Alessandra härstammar från släkten Conestabile della Staffa. Projektet går ut på att arbeta så lyhört som möjligt för både marker och vin, med ekologisk certifiering och naturliga metoder. Den första årgång som gjordes i Danilos regi var 2015.

Rosso della Staffa "Il Rosso” är en blandning av sangiovese, sagrantino och ciliegiolo i proportionerna 40/40/20. Druvorna jäste spontant med tio dagars maceration i gamla ekståndare (tini). Efter pressning fick vinet mogna i tankar av rostfritt stål, cement och glasfiber. Slutligen buteljerades det utan klarning, filtrering eller tillsatser. Stilen känns tidlös och traditionell med behaglig balans, och årgång 2017 har nu hunnit få precis lagom utveckling i flaska. Håller utan problem till nästa kväll.