Beställningssortiment

Vin & Natur Vitt 4 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 10 augusti 10:00
Artikelnummer 71006
Pris 825:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller tre friska vita viner att möta sensommaren med. Samtliga är odlade med ekologiska metoder.


Coeur de Raisin 2019 - Domaine de La Sénéchalière (Loire)

La Sénéchalière drivs av Marc Pesnot, som odlar tjugo hektar med områdets typiska druvsort melon (ibland kallad muscadet) samt mindre andelar folle blanche och grolleau. Jordarna består av schist i regnbågens alla nyanser, och odlingsmetoderna är ekologiskt certifierade.

Coeur de Raisin framställs av melon från skördens första passage i vinmarkerna. Efter långsam pressning jäser musten spontant i tank, med malolaktisk omvandling och några månaders lagring på jästfällningen. Vinet fick en lätt filtrering och en minimal dos svavel vid buteljering eftersom det har ett par gram jäsbart socker kvar. Serveras kylt, gärna till skaldjur, och håller några dygn i öppen flaska.

La Salita 2018 - Vini Rabasco (Abruzzo)

Iole Rabasco och hennes familj odlar nio hektar på fyra olika platser i trakten ovanför staden Pescara i Abruzzo. Höjden över havet är cirka 450 meter, och jordarna består mest av kalkrik lera med fossila inslag. Klimatet präglas delvis av sydlig värme, men landskapet svalkas också av en konstant eftermiddagsvind mellan berg och hav som tar udden av värmetopparna och ger en långsammare druvmognad. Odlingarna är sedan länge ekologiskt certifierade.

La Salita är ett färgstarkt vitt av på trebbiano d'abruzzo. Frukten kommer från marken ‘Vigna La Salita’, som omfattar drygt två hektar och vars jord består av kalkrik lera med marina fossil. Vinet jäste spontant med ett dygns skalkontakt i öppna ekståndare och mognade sedan i tank med ett par omdragningar enligt månens faser. Inga tillsatser har använts i något steg. Smakrikt vin som dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats.

V de Valenzuela 2018 - Barranco Oscuro (Granada)

Manuel Valenzuela och hans son Lorenzo bor och verkar i Las Alpujarras - en samling byar i de södra delarna av bergskedjan Sierra Nevada i sydöstra Spanien. De är några av Spaniens tidigaste och mest tongivande pionjärer för ekologisk odling och vin utan tillsatser. Många av rankorna planterades runt 1996 och står i steniga schistjordar på ungefär 1300 meters höjd (!) över havet. De trettio år som familjen har tillbringat i Las Alpujarras har lärt dem mycket om platsens speciella terroir.

V de Valenzuela är framställt av den lokala druvsorten vigiriega. Efter handskörd och pressning fick musten jäsa av egen kraft i rostfria ståltankar utan temperaturkontrol.l Källaren är sval och höstkvällarnas kyla ser till att jäsningen framskrider i lugnt tempo. Vinet mognade sedan tio månader i använda ekfat. Innan buteljering - helt utan tillsatser - gjordes en varsam filtrering.

V de Valenzuela är ett friskt vitt vin med relativt hög syra och god smakintensitet av mogen frukt och mineral. De tio månaderna på använda fat har inte bidragit med några markanta fattoner. Dricks bäst samma dag som det öppnats.