Beställningssortiment

Vin & Natur Bubbel 3 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 12 augusti 10:00
Artikelnummer 74245
Pris 789:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller tre vita mousserande viner från tre helt olika platser. Ett av dem är framställt enligt ”méthode ancestrale” (= pétillant naturel) och övriga två med egna varianter av ”méthode traditionelle” där man helt enkelt tillsatt ojäst druvmust innan den andra jäsningen i flaska.


Crémant d'Alsace 16/17 - Domaine Rietsch (Alsace)

Familjen Rietsch har en lång historia med lantbruk i Alsace – deras egendom vid foten av Vogeserna har gått i arv i sju generationer. Förr i tiden var det inte bara druvor man odlade utan även spannmål, frukt och tobak. Under 1970-talet beslutade Pierre och Doris Rietsch att lägga allt sitt krut på vin. Sonen Jean-Pierre vinifierade sin första årgång 1987. Idag är det fortfarande Jean-Pierre Rietsch och hans fru Sophie som står för den största delen av arbetsinsatserna.

Crémant d'Alsace blandar auxerrois, chardonnay och pinot gris från skördarna 2016 och 2017. Jordmånen är främst kalkrik lera, och odlingsmetoderna ekologiska. Vinet är framställt med en variant av méthode traditionelle där frukten från 2016 fick jäsa spontant med ett års lagring i tank. Sedan buteljerades vinet med färsk druvmust från nästa års skörd. Efter ett år degorgerades flaskorna utan någon tillsats av socker (Extra Brut).

Ri-Fol 2018 - Ezio Cerruti (Piemonte)

Ezio Cerruti odlar sju hektar runt sin gård i kommunen Castiglione Tinella, ungefär halvvägs mellan Asti och Langhe. I stort sett arbetar Ezio med en druvsort: moscato. Hans stockar växer i branta backar på cirka 400 meters höjd och är emellanåt uppåt sextio år gamla. Ovanligt nog för området arbetar han med ekologiska metoder, och de höga gräsen och vildblomstren mellan raderna står i stark kontrast till andra vingårdar i närheten.

Ri-Fol är ett bubbel baserat på moscato bianco. Basvinet (Fol) har jäst spontant i cementtank. Vid buteljeringen tillsattes fryst druvmust innan andra jäsningen i flaskan. Vinet är typiskt för moscato aromatiskt åt apelsinhållet med härlig fräschör och inslag av tropisk frukt. Serveras vid 8-10 grader och dricks med fördel upp samma dag som det öppnats.

La Traviesa Burbujas 2018 - Barranco Oscuro (Granada)

Manuel Valenzuela och hans son Lorenzo bor och verkar i Las Alpujarras - en samling byar i de södra delarna av bergskedjan Sierra Nevada i sydöstra Spanien. De är några av Spaniens tidigaste och mest tongivande pionjärer för ekologisk odling och vin utan tillsatser. Många av rankorna planterades runt 1996 och står i steniga schistjordar på ungefär 1300 meters höjd (!) över havet. De trettio år som familjen har tillbringat i Las Alpujarras har lärt dem mycket om platsens speciella terroir.

La Traviesa Burbujas ("bubblor") är ett vitt vin av den lokala druvsorten vigiriega. Efter handskörd och pressning får musten jäsa av egen kraft i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll. Källaren är sval och höstkvällarnas kyla ser till att jäsningen framskrider i lugnt tempo. Efter buteljering jäser vinet färdigt i flaska och får sedan vila på sin jästfällning i ett år innan degorgering. Serveras vid 8-10 grader och dricks bäst samma dag som det öppnats.