Beställningssortiment

Vin & Natur Beaujolais 5 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 5 augusti 10:00
Artikelnummer 76588
Pris 993:-
launch Beställ från Systembolaget

Beaujolais 5 bjuder på tre flaskor seriöst saftig gamay från våra favoritbönder i Marchampt, Fleurie och Vauxrenard – tre byar i norra Beaujolais vars marker i stort sett enbart handlar om vittrad rosa granit. Samtliga viner är odlade med ekologiska och biodynamiska metoder.


Beaujolais-Villages 'Les Tours' 2019 - Justin Dutraive

Justin Dutraive har Beaujolais i blodet. Växer man upp med legendariske vinmakaren Jean-Louis Dutraive till pappa, så har det mesta av det bästa från området passerat familjens köksbord. Efter praktik hos goda grannar som Jean Foillard och Julie Balagny, samt ett par skördar i Australien och Oregon, var det hög tid för Justin att pröva sina vingar på egen hand.

Sedan ett par år tillbaka jobbar Justin med tre marker.’Les Tours’ är en parcell om 0,4 hektar som ligger en bit söderut från Fleurie, i byn Saint-Etienne-de-la-Varenne strax utanför Brouilly. Här är det den finkorniga graniten som dominerar. Vinmakandet äger rum i en egen hörna av familjens gård. Frukten skördas i små plasttråg och placeras i kylrum över natten innan jäsningen påbörjas spontant med macération semi-carbonique, det vill säga hela druvklasar i sluten tank. TIll slut buteljerades vinet utan klarning eller filtrering, med en minimal dos tillsatt svavel.

Les Tours 2019 har en lysande neonröd färg och en ljusare och lättare smakprofil än 2018. Vinet dricks gärna lätt kylt och helst samma kväll som det öppnats.

Pierre de Faîte 2018 (Vin de France) - Le Grain de Sénevé

Hervé Ravera gör vin i byn Marchampt i Beaujolais - strax väster om Brouilly - där han haft sin gård i tolv år. Markerna ligger på högre höjder än vad som är vanligt för området. Egendomen är döpt till ’Le Grain de Sénevé’ (senapskornet) och består av två hektar i en brant sluttning. Hervé arbetar biodynamiskt och tar hand om sin mark med hjälp av hästen ”Reggae Nights”.

I källaren använder han sig bara av druvorna, rymliga tankar av betong och glasfiber, samt en hundraårig press. Gamay skördas försiktigt, sedan läggs de hela klasarna i cementtankar för maceration. När Hervé tycker att den jäsande musten smakar som bäst, så pressar han skalmassan och för över vinet på glasfibertank för att avsluta jäsningen. Därefter följer ett drygt halvårs lagring tills det är dags att buteljera utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Raveras stil är parfymerad och fint fruktig. Som många viner från Beaujolais årgång 2018 är det här vinet storleken större och fylligare, men samtidigt med stor drickbarhet. Vinet är öppet och tillgängligt nu, men smakar minst lika bra med några år på nacken. Serveras svalt och bör helst avslutas samma dag som flaskan öppnats.

Moulin-à-Vent ‘La Petite Oseille’ 2017 - Michel Guignier

Michel Guignier är fjärde generationens vinbonde och odlar gamay på drygt fyra hektar runt sin gård i Vauxrenard (byn är klassificerad som Beaujolais-Villages). Markerna ligger mestadels högre än vad som är vanligt i området, uppåt 500 meters höjd, och har fina jordar av vittrad rosa granit. Michel har arbetat biodynamiskt ända sedan 2001.

La Petite Oseille (ängssyra på svenska) kommer från ett läge i Moulin-à-Vent. Vinet är framställt på ett traditionellt, ja rentav historiskt vis, med spontan jäsning av hela druvklasar i sluten emaljerad betongtank. Druvorna fick laka ur med musten i tio dygn innan de pressades i en gammal korgpress. Vinet mognade sedan ett år i foudre och gamla fat. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Redigt tidlöst bonnavin helt enkelt, som också utvecklas fint med lagring om man orkar vänta!