Beställningssortiment

Vin & Natur Vitt 3 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 8 juni 10:00
Artikelnummer 76267
Pris 810:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller tre friska vita viner som skapta för sommarsäsongen. Samtliga är odlade med ekologiska och biodynamiska metoder.


Melon 2017 - La Cadette (Bourgogne/Loire)

I Vézelay, i norra Bourgogne, har folk gjort vin sedan urminnes tider. Jean och Catherine Montanet startade det lokala kooperativet 1987, omplanterade sina vingårdar och ställde om till ekologiskt jordbruk innan de slutligen skapade sin egen domän 2004. Inom familjen Montanet förfogar man i dag över ytterligare två domäner, Montanet-Thoden och La Sœur Cadette. Idag är det sonen Valentin som är den drivande kraften bakom de tre egendomarna.

Melon är ett vitt vin framställt av melon de bourgogne från familjens egna marker, samt en del inköpta druvor från en ekologisk odlare i Pays Nantais. Vinet har jäst spontant i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar med fem månader på jästfällningen, innan det buteljerades med en låg dos svavel. Ett torrt och rent vin med fin mineralitet och fräschör. Drick direkt vid 8-10 grader eller lägg undan ett par år. Vinet håller bra i flera dygn efter öppning.

Primitif 2018 - Domaine Giachino (Savoie)

Domaine Giachino är en alltmer uppmärksammad familjeproducent i Savoie. Bröderna Fréderic och David huserar i den lilla bergsbyn La Palud, som ligger på Mont Graniers nordöstra utlöpare. Släkten har bott och verkat i området i flera generationer, men kommer ursprungligen från Piemonte. Deras vinmarker ligger i byarna Chapareillan, Apremont och Les Marches.

Giachino odlar en mångfald lokala druvsorter - bland annat mondeuse, persan och altesse och i synnerhet jacquère, som växer på sex av gårdens nio hektar. Inom familjen har det alltid varit självklart att inte använda kemi i vingårdarna eller tillsätta något till vinerna som inte behövs. Domänen är ekocertifierad sedan 2006 och biodynamiskt via Demeter sedan 2013. Stilen drivs av kärleken till området, de lokala druvsorterna och känslan för detaljer.

Primitif är ett vitt vin av jacquère från svala lägen och tidig skörd. Efter pressning fick musten sedimentera kallt under fyra dygn. Sedan startade jäsningen långsamt och spontant i ståltankar vid högst 16 graders temperatur. Slutligen lagrades vinet på jästfällningen i fyra månader innan det buteljerades med en minimal dos svavel. Vinet är torrt och rent som en fjällbäck, med friska aromer av grönt äpple och citron, befriande låg alkohol samt en aptitretande mineralsälta. Håller utan problem några dygn efter öppning.

La Femme Soleil 2018 - Hors Champ (Roussillon)

Hors Champ är en ’mikro-négoce’ i regi av Cyril Fhal (Clos du Rouge Gorge). Frukten kommer från goda grannar i Latour-de-France som odlar med ekologiska metoder, och den vinifieras på samma sätt som Cyrils viner från egna marker. Allt som allt blir det cirka 7000 flaskor per år.

La Femme Soleil är framställt av macabeu från schistjordar i byarna Latour-de-France och Montner. Efter pressning jäste musten spontant, mestadels i tank och en mindre andel i gamla fat. Vinet buteljerades utan klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel. Här kombineras solmoget gul stenfrukt och mjuk syra med en behagligt låg alkoholhalt. Håller bra i ett par dygn efter öppning.