Beställningssortiment

Vin & Natur 40 – SLUT!

Format 6 flaskor
Säljstart 10 juni 10:00
Artikelnummer 75899
Pris 1435:-
launch Beställ från Systembolaget

Vin & Natur 40 innehåller två eleganta vita viner, en rosé och tre funktionella röda. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!


Terroir de Saint-Alban 2018 - Mathieu Apffel (Savoie)

Mathieu Apffel kommer ursprungligen från Jura, utbildade sig till vinmakare i Bourgogne och startade sin verksamhet i centrala Savoie, strax utanför staden Chambéry. Den första årgången på egen hand blev 2017. Numera odlar Mathieu fem hektar med områdets typiska druvsorter jacquére, altesse, mondeuse och gamay. Metoderna är ekologiska med full certifiering 2020.

Terroir de Saint-Alban är en mix av de lokala druvsorterna jacquère och altesse från ett varmt söderläge om 1,5 ha i Saint Alban-Leysse, ett villaområde nordost om Chambéry. Jorden består av kalkgrus som rasat ner från bergssidorna ovanför. Vinet jäste av egen kraft i tank och fat med full malolaktisk omvandling. Det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser, och för Mathieu är karaktären av jästfällning en central del av vinets uttryck. Känslan är ren, sval och läskande med en lätt kalkig textur. Dricks helst inom ett dygn från att flaskan öppnats.

Bourgogne Blanc 'Le Vendangeur Masqué' 2018 - Alice & Olivier De Moor (Bourgogne)

Courgis heter byn där Alice och Olivier De Moor arbetar sedan mer än 30 år. Paret - bägge utbildade oenologer - köpte sina första vinmarker i Chablis 1989 efter att ha lärt känna varandra när de arbetade hos en större producent i appellationen. De började med att plantera tre parceller. Redan från start bestämde de sig för att bruka jorden utan kemikalier, med biodynamiska influenser, och är ekologiskt certifierade sedan 2005.

Sedan ett tiotal år gör de också ett antal viner under etiketten "Le Vendangeur Masqué". Ibland av inköpt frukt från vänner och grannar, ibland av egna odlingar som väntar på certifiering. Den aktuella Bourgogne Blanc 2018 är framställd av ekologiskt odlade druvor från byn Vaux i Auxerre, som paret själva skördat.

Vinet jäste långsamt och spontant i bourgognefat, större foudres och tank. Efter sexton månader på jästfällningen buteljerades vinet i april 2020 med en minimal dos svavel. Det har ett solmoget uttryck från den varma årgången, men ändå med fin fräschör och alkohol i balans. En elegant vit bourgogne som serveras bäst vid 10-12 grader. Håller utan problem något dygn i öppen flaska.

Rosé 2018 - Hervé Villemade (Loire)

I de västra utkanterna av skogsområdet Sologne arbetar Hervé Villemade med 25 hektar egna vinodlingar. Markerna ligger i hjärtat av appellationen Cheverny. Hervé tog över från sin far 1995 och valde snart att låta gräset växa, åter plöja markerna och skörda för hand. Sedan millennieskiftet är alla familjens vinmarker ekologiskt certifierade via Ecocert.

Jordarna i Cheverny har bildats genom avlagringar från floden Loire och består av sand, kisel, lera och flinta. Hervé Villemades rosé är framställd av pinot noir och gamay från ekologiska odlare i grannskapet. Vinet växer upp på ett avslappnat sätt i tank, med naturligt förekommande jäst och så få aktiva ingrepp som möjligt - bara en minimal tillsats svavel innan flaskning. Villemades viner har alltid fin frukt i rena och tillgängliga uttryck. Serveras vid 8-10 grader och håller öppet i något dygn.

Nucleo 1 Litro 2018 - Dinamo (Umbrien)

Dinamo är ett projekt i regi av Danilo Marcucci på Vini Conestabile della Staffa. Den historiska gården ligger nära Lago di Trasimeno strax utanför Perugia i Umbrien. Det här vinet har gjorts i samarbete med grannfamiljen Nofrini i Colle Castelluccio som också odlar med ekologiska metoder.

Druvorna till Nucleo 1 är lika delar sangiovese och gamay del trasimeno (cannonau) som fått jäsa spontant i tank med fyra dagars maceration och buteljerats i literflaskor under kronkapsyl. Ett ungt saftigt rött med mörkare frukt och behagligt drickvänlig tanninstruktur. Serveras svalt vid 15 grader och håller utan problem något dygn i öppnad flaska.

Petit Jo 2018 - La Roche Buissière (Rhône)

Gott rödpang från södra Rhône, närmare bestämt från byn Faucon som är belägen på utlöparna av Mont Ventoux. Domänen La Roche Buissière har varit i familjen Jolys ägo sedan tidigt 1970-tal. Idag är det Antoine som tillsammans med sin hustru Laurence driver gården. Deras sjutton hektar ligger högt, uppåt 450 meter. Ända sedan 1980 har familjens marker brukats ekologiskt.

Petit Jo är framställt av tre fjärdedelar grenache och resten syrah från 25-åriga stockar. Efter avstjälkning och lätt krossning jäste druvorna spontant och mognade sedan i cementtank. Den höga höjden i kombination med kalkrik jordmån och sydfransk sol ger ett piggt och läckert fruktigt rött som aldrig känns tyngande. Serveras bäst vid svala 15 grader och håller bra i öppen flaska.

La Traviesa Tinto 2018 - Barranco Oscuro (Granada)

Manuel Valenzuela och hans son Lorenzo bor och verkar i Las Alpujarras - en samling byar i de södra delarna av bergskedjan Sierra Nevada i sydöstra Spanien. De är några av Spaniens tidigaste och mest tongivande pionjärer för ekologisk odling och vin utan tillsatser. Många av rankorna planterades runt 1996 och står i steniga schistjordar på ungefär 1300 meters höjd (!) över havet. De trettio år som familjen har tillbringat i Las Alpujarras har lärt dem mycket om platsens speciella terroir.

La Traviesa Tinto är ett rött av garnacha och tempranillo. Efter skörden får de hela druvklasarna jäsa av egen kraft i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll med fyra-fem dygns urlakning. Höstkvällarnas kyla ser till att jäsningen framskrider i lugnt tempo. Vinet mognar sedan under knappt ett år i tank. Innan buteljering - helt utan tillsatser - gjordes en varsam filtrering. Drick nu eller spara i något år. Serveras bäst vid svala 15 grader.