Beställningssortiment

Vin & Natur Beaujolais 4 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 3 juni 10:00
Artikelnummer 79497
Pris 921:-
launch Beställ från Systembolaget
Beaujolais 4 bjuder på tre flaskor seriöst saftig gamay från våra favoritbönder i byarna Lantignié, Marchampt och Fleurie, vars marker i stort sett enbart handlar om rosa vittrad granit. Samtliga viner är odlade med ekologiska och biodynamiska metoder

Prologue 2019 - Christian Ducroux

Veteranen Christian Ducroux kommer från en gammal familj av vinbönder i byn Lantignié i västra Beaujolais, där han odlar drygt fyra hektar på granit. Han har en imponerande lång historia med naturliga metoder i vinmarker och källare – mer än fyrtio år. Redan 1980 fick han sin formella ekologiska certifiering, och fem år senare även sin biodynamiska certifiering via Demeter.

Prologue är en tidig buteljering av gamay från 60-åriga stockar runt gården i Lantignié. Druvorna jäste i tank med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och tio dagars macération semi-carbonique. Den här cuvéen består av fyra femtedelar självrunnen must och resten pressmust. Efter pressningen fick vinet jäsa ut och mogna i tank innan det buteljerades redan i slutet av 2019 utan klarning, filtrering eller tillsatser. Sval blå frukt med knastrande granit och återhållsam alkohol är melodin!

Roue Libre 2018 - Le Grain de Sénevé

Hervé Ravera gör vin i byn Marchampt i Beaujolais - strax väster om Brouilly - där han haft sin gård i tolv år. Markerna ligger på högre höjder än vad som är vanligt för området. Egendomen är döpt till ’Le Grain de Sénevé’ (senapskornet) och består av två hektar i en brant sluttning. Hervé arbetar biodynamiskt och tar hand om sin mark med hjälp av hästen ”Reggae Nights”.

I källaren använder han sig bara av druvorna, rymliga tankar av betong och glasfiber, samt en hundraårig press. Gamay skördas försiktigt, sedan läggs de hela klasarna i cementtankar för maceration. När Hervé tycker att den jäsande musten smakar som bäst, så pressar han skalmassan och för över vinet på glasfibertank för att avsluta jäsningen. Därefter följer ett drygt halvårs lagring tills det är dags att buteljera utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Raveras stil är parfymerad och fint fruktig. Som många viner från Beaujolais årgång 2018 är det här storleken större och fylligare, men samtidigt med stor drickbarhet. Vinet är öppet och tillgängligt nu, men smakar minst lika bra med några år på nacken. Flaskan bör helst avslutas samma dag som den öppnats.

Fleurie 'La Tonne' 2018 - Famille Dutraive

Domaine de la Grand’Cour är en av de äldsta arbetande egendomarna i Fleurie. Jean-Louis Dutraive var länge en doldis, men har på senare år blivit en av de mest hyllade vinmakarna i Beaujolais. Hans viner har en fantastisk balans och elegans och utvecklas påtagligt bra med lagring.

Idag odlar Dutraive allt som allt 10,6 hektar, varav knappt två i Brouilly och resten i Fleurie. Under de senaste åren har familjen haft stora problem med frost och hagel, så förutom de egna markerna köper man sedan 2016 in frukt från vänner och grannar som odlar med liknande metoder. De här cuvéerna marknadsförs under namnet Famille Dutraive.

La Tonne kommer från en lieu-dit (namngivet läge) i Fleurie med jordmån av rosa granit. Druvorna spontanjäste som hela friska klasar vid låg temperatur med ”macération carbonique”. Efter pressning lagrades vinet i äldre bourgognefat och buteljerades med en minimal dos svavel (10 mg/l). Vinet är åt det lättare och mer transparenta hållet för att vara från årgång 2018. Det dricks redan fint och helst inom några timmar efter öppning.