Beställningssortiment

Vin & Natur Bérêche & Fils 2 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 15 november 10:00
Artikelnummer 54486
Pris 2199:-
launch Beställ från Systembolaget

Maison Bérêche har varit en familjeegendom ända sedan 1847, då Léon och Albert startade gården med ett par hektar vinmark i hembyn Ludes. Under många år gick det mesta av frukten till de större husen i Reims. Från 1950-talet och framåt utökades arealen med marker i Mareuil-le-Port och Festigny (Vallée de la Marne), Chigny-les-Roses och Trépail (Montagne de Reims), samt i Ormes (Petite Montagne).

Under 1970-talet började huset att själva buteljera och sälja sina egna cuvéer i valda årgångar. Men det var med den femte generationen – bröderna Raphaël och Vincent – som både jordbruksmetoderna och kvalitetsarbetet i källaren tog ett par sjumilakliv framåt. Sedan 2003 används inga som helst syntetiska bekämpningsmedel, vingårdsskötseln har lagts om enligt ekologiska riktlinjer och den levande floran har kommit tillbaka.

Idag odlar Maison Bérêche tio hektar och gör bara vin från egna marker. Planteringarna har nått hälsosam medelålder och är ganska jämnt fördelade mellan de tre stora druvsorterna. Tio personer arbetar heltid för att ta hand om vinrankorna på allra bästa sätt. En anledning till komplexiteten i brödernas portfölj är att de kan vinifiera och blanda från uppåt 25 olika parceller med skiftande jordar. Förutom i Brut Réserve buteljeras alla ursprung separat. Sedan 2013 har man utökat med fler fina lägen i byar betecknade Grand Cru och 1er cru.

I källaren pressas och vinifieras varje läge för sig, med spontana jäsningar i mestadels använda medelstora fat fram till långt in på vintern, då temperaturerna i källaren sällan överstiger åtta grader. Den friska äppelsyran får aldrig möjlighet att omvandlas till mjukare mjölksyra, och på så vis balanseras vinernas koncentration och fyllighet av en stringent och upprätt struktur. Faten är en avgörande del av husets distinkta stil, och upplevs oerhört skickligt inarbetade i helheten. Valet att lagra buteljerna ‘sur lattes’ under naturkork är också en viktig kvalitetsorienterad detalj.

Efter mer än femton års aktivitet har Raphaël och Vincent Bérêche nått den mogna fasen, då frukten av deras enträgna kvalitetsarbete skördas i form av massiv internationell efterfrågan på vinerna. Det är svårt att överskatta deras betydelse för rörelsen av odlarchampagne!


Rive Gauche 2017

Meunier från lieu-dits 'Maisoncelle' och 'Côte aux Chataîgners' (sammantaget 0,45 ha) i byn Mareuil-le-Port, Vallée de la Marne. Bägge norrlägen på cirka 200 meters höjd med 35% sluttning. Jordmånen är djup Marne-kalklera med belemnitkalk, sand och flinta på ytan. Stockarna är planterade 1969 med massalt urval.

Efter pressning av hela klasar jäste musten långsamt och spontant i den kalla källaren. Basvinerna lagrades sedan på jästfällningen i använda fat, utan malolaktisk omvandling. Buteljeringen gjordes med 'liqueur de tirage' av ekologiskt rörsocker och ekologisk jäst. Därefter vilade flaskorna minst 36 månader 'sur lattes', under naturkork för en balanserad utveckling av vinet. Degorgeringen gjordes i november 2020 med 3 g/l dosage (Extra Brut).

Les Beaux Regards 1er cru 2017

Chardonnay från lieu-dits 'Les Beaux Regards' och 'Les Clos' (sammantaget 0,45 ha) i byn Ludes, Montagne de Reims. Parcellerna ligger mitt i sluttningen (170 möh) med 10% lutning. Jordmånen är lätta finkorniga leror med kalksten och flinta. Stockarna är planterade 1902 och 1970 med massalt urval.

Efter pressning av hela klasar jäste musten långsamt och spontant i den kalla källaren. Basvinerna lagrades sedan på jästfällningen i använda fat, utan malolaktisk omvandling. Buteljeringen gjordes med 'liqueur de tirage' av ekologiskt rörsocker och ekologisk jäst. Därefter vilade flaskorna minst 36 månader 'sur lattes', under naturkork för en balanserad utveckling av vinet. Degorgeringen gjordes i januari 2021 med 3 g/l dosage (Extra Brut).

Rilly-la-Montagne 1er cru 2017

Pinot noir från lieu-dit 'Les Sablons' (0,40 ha) i byn, Rilly-la-Montagne, Montagne de Reims. Les Sablons är ett norrläge på 180 meters höjd med 22% lutning. Marken har ett tunt jordlager ovanpå kritgrunden, en intensivt kalkrik jord med sand ("sable") på ytan.

Efter pressning av hela klasar jäste musten långsamt och spontant i den kalla källaren. Basvinerna lagrades sedan på jästfällningen i använda fat, utan malolaktisk omvandling. Buteljeringen gjordes med 'liqueur de tirage' av ekologiskt rörsocker och ekologisk jäst. Därefter vilade flaskorna minst 36 månader 'sur lattes', under naturkork för en balanserad utveckling av vinet. Degorgeringen gjordes i februari 2021 med 3 g/l dosage (Extra Brut).