Beställningssortiment

Vin & Natur Piemonte 2 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 17 november 10:00
Artikelnummer 54276
Pris 891:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan bjuder på en rundtur till våra bönder i Barbaresco, Asti och Monferrato. Olek Bondonio har jobbat ekologiskt sedan starten 2005, men vid vårt senaste besök svor han över byråkratin kring certifieringen. Ezio Cerruti visade upp sitt allra första röda och delade med sig av den rörande historien om varför han hade gjort vinet, och hela Nadias familj satt med runt bordet när vi provade mamma Teresas favoritdruva ruché. Ljuva minnen från Piemonte!


Vino Rosso Teresa 2019 - Cascina Tavijn

Nadia Verrua med familj brukar elva hektar i byn Scurzolenga, varav ungefär fyra är planterade med hasselbuskar. Familjen har alltid arbetat utan kemikalier i markerna – numera med ekocertifiering – och gör det mesta av jobbet för hand. Druvsorterna som odlas är de lokalt förankrade: barbera, grignolino, freisa och den rosenrött parfymerade ruché.

När skörden bärgats till gården inne i byn avstjälkas druvklasarna försiktigt, så att bären lämnas hela. Sedan startar jäsningarna av egen kraft och fortskrider i långsam takt alltmedan höstens temperaturer sjunker. Urlakningstiderna blir ofta markant långa, uppåt två månader, men utan aktiv extraktion. Efter press får vinerna mogna vidare i tankar eller ekliggare (“botti”) tills de upplevs färdiga att buteljera.

Idag gör Nadia ett flertal cuvéer – främst druvrena viner, som det här vinet av den lokala specialiteten ruché. Efter manuell avstjälkning jäste druvorna av egen kraft i tank, med två månaders passiv urlakning av skalen i musten. Efter pressning fick vinet jäsa färdigt i tank innan det buteljerades våren 2020 utan klarning eller filtrering, med en minimal dos vulkaniskt svavel. Dricks bäst samma kväll som det öppnats.

Vino Rosso Freisa 2019 - Ezio Cerruti

Ezio Cerruti odlar sju hektar vin runt sin gård i Castiglione Tinella, ungefär halvvägs mellan Asti och Langhe. I stort sett arbetar Ezio med en druvsort: moscato. Hans stockar växer i branta backar på cirka 400 meters höjd och är emellanåt uppåt sextio år gamla. Ovanligt nog för området arbetar han med ekologiska metoder, och de höga gräsen och vildblomstren mellan raderna står i stark kontrast till andra vingårdar i närheten.

“En riktig källare behöver åtminstone ett rött vin!” brukade Ezios kompis Beppe Rinaldi slå fast. Alltför tidigt rycktes Rinaldi bort av cancer, och Ezio bestämde sig för att göra den här freisan som en hommage till sin gamle vän. Frukten kommer från Tenuta Grillo i Monferrato Alessandria. De avstjälkade druvorna jäste spontant i tank med femton dagars maceration. Efter pressning mognade vinet ett knappt år i fat innan buteljering utan klarning eller filtrering, med en liten dos so2. Det här är en elegant piemontesare med mörkröd frukt och stadigt grepp i tanninerna. Håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.

Barbera d'Alba 2020 - Olek Bondonio

Barbera från Localitá Altavilla i nordöstra Alba, ett läge med kalkrik lerjord, och Olek Bondonio arbetar sedan länge med ekologiska metoder i sina marker. Efter avstjälkning och lätt krossning startade jäsningen med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och följdes av tre veckors maceration innan druvorna pressades. Vinet fick mogna ett drygt halvår i ståltank innan det buteljerades utan filtrering, med en låg dos svavel.

Oleks viner har alltid ett elegant och flödigt uttryck med fin tidig drickbarhet. Jämfört med 2018 resulterade 2019 och 2020 i aningen lägre alkohol och större betoning på fräschören.