Beställningssortiment

Vin & Natur Ljusrött 1 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 8 november 10:00
Artikelnummer 54274
Pris 996:-
launch Beställ från Systembolaget

Vermilion, cinnober, karmin. Vi behöver ta tillbaka språket för det ljusröda vinet och fundera över vad som definierar det från den emellanåt ganska lättglömda rosén.

För första gången har vi satt ihop en låda med viner i det spännande gränslandet mellan rött och rosa. Som du kan tänka dig, så samlar sig urvalet kring nyckelord som finess och fräschör, lätthet och drickbarhet.


Quand le chat n'est pas là 2020 - Domaine Rietsch

Familjen Rietsch har en lång historia med lantbruk i Alsace – deras egendom vid foten av Vogeserna har gått i arv i sju generationer. Idag är det Jean-Pierre Rietsch och hans fru Sophie, samt hennes syster med make, som står för lejonparten av arbetsinsatserna.

Familjens vineri – en renässansbyggnad från 1576 – är beläget mitt i den välbevarade byn Mittelbergheim. Man odlar vin på tolv hektar fördelade över fem olika lägen. Här finns de flesta av områdets traditionella druvsorter planterade, i varierande jordmåner som mestadels består av kalkblandad lera, kalksten och sandsten. Alla markerna är ekologiskt certifierade sedan 2008.

"Quand le chat n'est pas la" är en skalmacererad pinot gris från byn Mittelbergheim, samt grand cru Zotzenberg, och lieu-dit Stierkopf. Jordmånerna är kalkrik märgel (Mittelbergheim) och kalkgrus (Stierkopf). Vinet jäste spontant med en andel hela druvor som fick macerera i musten under fjorton dygn. Efter pressning vilade vinet sju månader på jästfällningen i stor ekliggare, och fick en minimal tillsats av so2. Buteljerat i april 2019 efter en lätt filtrering genom cellulosafilter.

"När katten är borta" blev ett fjäderlätt vin precis på gränsen mellan rosé och ljusrött. Dricks gärna lätt kylt (omkring tolv grader) och håller i öppen flaska till nästa kväll.

Salmonido 2019 - Barranco Oscuro

Manuel Valenzuela och hans son Lorenzo bor och verkar i Las Alpujarras, en samling byar i de södra delarna av bergskedjan Sierra Nevada i sydöstra Spanien. Med höjder på 1280-1368 meter över havet är det här de högsta vinodlingarna på det europeiska fastlandet. Valenzuela är några av Spaniens tidigaste och mest tongivande pionjärer för ekologisk odling och vin utan tillsatser. De trettio år som familjen har tillbringat i Las Alpujarras har lärt dem mycket om platsens speciella terroir.

Vingårdarna ligger utspridda bland Manuels mandelplantager på omkring 1300 meters höjd - och samtidigt bara femton kilometer från Medelhavet. De magra jordarna består av skiffer och lera, och klimatet är utpräglat torrt och blåsigt. En perfekt plats att odla druvor ekologiskt. Det är en miljö med många extremer, med det genomgående temat är att den ger en ovanlig fräschör till viner så här långt söderifrån.

Salmonido är en lätt pinot noir från Valenzuelas vinmarker i Las Alpujarras. Jäsningarna startar spontant med hela druvklasar i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll (källaren är sval så det räcker). Efter ungefär ett dygn pressas druvorna och vinet får vila tio månader i äldre fat. Vinet klarnas inte, men får en varsam filtrering innan buteljering. Inga tillsatser används i något steg av framställningen. Håller utan problem ett dygn i öppen flaska.

Karmin N°9 2018 - Strohmeier

Strohmeier presenterar sina tillsatsfria viner under devisen ”Trauben, Liebe und Zeit.” Om vi ska sammanfatta Strohmeiers viner i bara två ord, så får det bli: liv och energi!

Stilla ljusrött av blauer wildbacher som vuxit i områdets typiska lerjord, lokalt kallad Opok. Druvorna kommer från skörden 2018. Jordbruket är biodynamiskt med certifiering via Austria Bio Garantie. Efter handskörd fick musten 10-12 timmars skalkontakt i pressen och jäste sedan spontant i tank, med full malolaktisk omvandling. Vinet har inte klarnats, men fick en lätt filtrering och en minimal dos svavel innan buteljering. Fjäderlätt och härligt uppfriskande - håller utan problem ett dygn i öppen flaska.