Beställningssortiment

Vin & Natur Tricot 1 – SLUT!

Format 3 flaskor
Artikelnummer 78562
Pris 966:-
launch Beställ från Systembolaget

Auvergne är ett snudd på bortglömt vinområde idag, men innan vinlusen stod Frankrikes centralmassiv för en stor del av den franska vinproduktionen. Idag är regionen mest känd för ost, skidåkning och däcktillverkning. Auvergne räknas som en subregion till Loire, men ligger fyra hela timmars resa sydost om Angers. Det är inte bara det fysiska avståndet som separerar Auvergne från Loire. Även vinerna skiljer sig ordentligt, eftersom det rör sig om helt annorlunda terroir. Jordarna här präglas främst av basalt – en bergart som har sin ursprung i gammal vulkanisk aktivitet – samt av lera och kalksten.

Marie och Vincent Tricot landade i Auvergne 2002 efter att ha letat vinmarker under åren dessförinnan. Vincent härstammar från Loire och växte upp i en familj som aldrig arbetat med vin, medan Marie är från Beaujolais och har vinet i blodet. De träffades när de jobbade tillsammans på en vingård i utkanten av Nîmes i södra Frankrike.

Odlingarna som paret tog över omfattar 4,5 hektar planterade med gamay d’auvergne, pinot noir och chardonnay, samt små andelar sauvignon och muscat. Jordmånen består av lera, kalksten och vulkanisk basalt. Markerna har varit ekologiskt certifierade ända sedan 1972. Mer nyligen utökade paret till fem hektar och två barn.

Paret gör numera sex-åtta olika viner årligen, lite beroende på väder och vind. Stilarna spänner från lättsam kolsyrejäst gamay d’auvergne i glasfibertank till söta ’vin de paille’. Däremellan finns både fatlagrad chardonnay och pinot noir som ges en längre uppväxt i gamla fat. Vinerna filtreras aldrig och man väljer så långt det går att inte tillsätta något svavel alls. I sann hippieanda är det döttrarna Orane och Manoë som ritar etiketterna till familjens viner.

Den här lådan innehåller ett vitt vin och två röda från Marie och Vincent Tricot.


Escargots 2018 - Marie et Vincent Tricot

Chardonnay från Orcet, Auvergne. Jordmån av kalksten, lera och vulkanisk basalt. Ekologiskt certifierad odling. Spontan jäsning och kortare lagring i gamla barriques. Ingen klarning eller filtrering.

Les Milans 2019 - Marie et Vincent Tricot

Gamay och pinot noir från Orcet, Auvergne. Jordmån av kalksten, lera och vulkanisk basalt. Ekologiskt certifierad odling. Spontan jäsning i tank och kortare lagring i gamla fat. Buteljerat utan klarning, filtrering eller tillsatser.

3 Bonhommes 2018 - Marie et Vincent Tricot

Pinot noir från Orcet, Auvergne. Jordmån av kalksten, lera och vulkanisk basalt. Ekologiskt certifierad odling. Spontan jäsning i tank och åtta månaders lagring i gamla fat. Buteljerat utan klarning, filtrering eller tillsatser.