Beställningssortiment

Vin & Natur Alsace 1 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 8 juli 10:00
Artikelnummer 76234
Pris 894:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller tre viner från våra favoriter i Alsace. En vit druvblandning (traditionellt kallad ”Edelzwicker”), ett skalmacererat rosa/fjäderlätt rött av pinot gris, samt ett rött vin av pinot noir.


Edeldeluxezwicker 2015 - Gérard Schueller & Fils

Bruno Schueller odlar närmare tio hektar i Husseren-les-Châteaux och Eguisheim – däribland den ryktbara, kalkstinna lieu-dit Bildstœcklé, samt grands crus Eichberg och Pfersigberg, vars jordar också huvudsakligen är präglade av kalksten och kalkrik lera. Jordbruket är biodynamiskt utan certifiering. Hans stilar svingar vanligtvis en bra bit utanför normen för området. Druvmusterna får jäsa fritt utan påverkan, och ofta går den malolaktiska omvandlingen igenom. Vinerna får ett lyft av höga toner i aromatik och syra.

'Edeldeluxezwicker' är en blandning av pinot blanc och gewurztraminer. Efter pressning jäste musten spontant i tank och foudre, med full malolaktisk omvandling. Buteljerat utan filtrering eller tillsatser. Ett kraftfullt och egensinnigt vin, som vanligt från Schueller! Dricks bäst samma kväll som det öppnats.

Quand le chat n'est pas la 2018 - Jean-Pierre Rietsch

Familjen Rietsch har en lång historia med lantbruk i Alsace – deras egendom vid foten av Vogeserna har gått i arv i sju generationer. Idag är det Jean-Pierre Rietsch och hans fru Sophie, samt hennes syster med make, som står för lejonparten av arbetsinsatserna.
Familjens vineri – en renässansbyggnad från 1576 – är beläget mitt i den välbevarade byn Mittelbergheim. Man odlar vin på tolv hektar fördelade över fem olika lägen. Här finns de flesta av områdets traditionella druvsorter planterade, i varierande jordmåner som mestadels består av kalkblandad lera, kalksten och sandsten. Alla markerna är ekologiskt certifierade sedan 2008.

"Quand le chat n'est pas la" är en skalmacererad pinot gris från byn Mittelbergheim, samt grand cru Zotzenberg, och lieu-dit Stierkopf. Jordmånerna är kalkrik märgel (Mittelbergheim) och kalkgrus (Stierkopf). Vinet jäste spontant med en andel hela druvor som fick macerera i musten under fjorton dygn. Efter pressning följde sju månaders mognadslagring på jästfällningen i stor ekliggare (foudre), då vinet fick en minimal tillsats av so2. Buteljerat i april 2019 efter lätt filtrering genom cellulosafilter.

"När katten är borta" blev ett fjäderlätt vin precis på gränsen mellan rosé och ljusrött. Dricks gärna lätt kylt (10-12 grader) och håller i öppen flaska till nästa kväll.

Pinot Noir 'Sand' 2016 - Jean Ginglinger & Fils

Jean-François Ginglinger håller hus i byn Pfaffenheim i centrala Alsace. Här odlar han 6,5 hektar prima vinmark som inkluderar två grand cru-lägen – Steinert och Zinnkoepfle. Jordmånen runt byn domineras av oolitisk kalksten med marina fossil. 2015 började Jean-François använda sig av hästar för att plöja vingårdarna och hålla marken mjuk och syresatt, uppmuntra biologisk aktivitet i jorden, och locka vinrankorna att söka sig längre ner mot den kalkrika berggrunden. Jordbruket är ekologiskt och biodynamiskt certifierat.

Pinot Noir 'Sand' 2016 kommer från Ginglingers marker i Pfaffenheim, som har en komplex jordmån av gul kalksten och sandsten. Vinet jäste av egen kraft och fick mogna ett år i en gammal foudre. Inga tillsatser har använts på vägen till flaska. Dricks gärna samma kväll som det öppnats.