Beställningssortiment

Vin & Natur Jura 1 – SLUT!

Format 6 flaskor
Säljstart 29 juni 10:00
Artikelnummer 72594
Pris 2351:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller sex viner från Jura – tre vita och tre röda.


La Chaux 2018 - François Rousset-Martin

Chardonnay från lieu-dit 'La Chaux' i Château-Chalon (0,4 ha). Stockarna är cirka 65 år gamla och planterades med massalt urval, dvs lokal genetisk mångfald. Jorden består av vit kalksten och olika nyanser av grå/vit kalkmärgel. Odlingen är certifierat ekologisk med biodynamiska metoder.

Frukten pressades omgående och fick sedan jäsa spontant i använda fat, med upptoppning ("ouillé") och fjorton månaders lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Carbone 2017 - Domaine de la Loue

Chardonnay från flera små lotter i byarna Pupillin, Marnoz, Aiglepierre och Buffard. Catherine Hannouns jordbruk följer ekologiska och biodynamiska riktlinjer, utan någon formell certifiering.

Efter omgående pressning jäste musten spontant i ståltank och det unga vinet lagrades sedan i sex månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes i maj 2018 utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Terroir du Bry 2015 - Claude Buchot

Chardonnay från byn Maynal i Sud Revermont - den sydligaste delen av Côtes du Jura. Jordarna där består av lera, kalk och grå märgel. Claude Buchot har odlat utan kemikalier ända sedan 1970-talet och är ekologiskt certifierad via Ecocert.

Druvorna pressades direkt och fick sedan jäsa spontant i äldre fat utan upptoppning, med tre år 'sous voile' (oxidativ/biologisk lagring under ett delvis skyddande täcke av florjäst). Buteljerat med en lätt filtrering och utan tillsatser. Matchas gärna med comté, områdets berömda hårdost.

Arbois-Pupillin Ploussard 2018 - Bruyère-Houillon

Ploussard från lieu-dit 'En Aspis' i Pupillin, ett västerläge på 410 meters höjd med tyngre jordmån av regnbågsskimrande lera från Trias-perioden. Odlingen är certifierat ekologisk med biodynamiska metoder.

Efter selektiv handskörd avstjälkades frukten för hand. De hela druvorna fick sedan jäsa spontant i ståltank, med en månads maceration "semi-carbonique" (alltså under naturligt bildad koldioxid). Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Sparas gärna några år och dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats.

Dora Bella 2018 - Domaine de l'Octavin

Poulsard från lieux-dits 'La Mailloche' och 'En Curon' i Arbois. Jordarna består av kalkmärgel, kalksten och sand. Mer kalk i En Curon, mer sand i La Mailloche. Odlingen är biodynamiskt certifierad via Demeter.

Efter selektiv handskörd avstjälkades fruktan för hand. De hela druvorna fick sedan jäsa spontant i tank med nio veckors maceration, helt utan aktiv extraktion (dvs ingen pigéage). Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks samma kväll som flaskan öppnats.

Corvée de Trousseau 2018 - Domaine de l'Octavin

Trousseau från lieu-dit 'Les Corvées' i Montigny-les-Arsures. Jorden där består av kalkmärgel, kalksten och sand. Odlingsmetoderna är biodynamiska och certifierade via Demeter.

Efter selektiv handskörd avstjälkades fruktan för hand. De hela druvorna fick sedan jäsa spontant i tank med nio veckors maceration, helt utan aktiv extraktion (dvs ingen pigéage). Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks samma kväll som flaskan öppnats.