Format | 6 flaskor |
---|---|
Säljstart | 29 juni 10:00 |
Artikelnummer | 72594 |
Pris | 2351:- |
Beställ från Systembolaget |
Den här lådan innehåller sex viner från Jura – tre vita och tre röda.
Chardonnay från lieu-dit 'La Chaux' i Château-Chalon (0,4 ha). Stockarna är cirka 65 år gamla och planterades med massalt urval, dvs lokal genetisk mångfald. Jorden består av vit kalksten och olika nyanser av grå/vit kalkmärgel. Odlingen är certifierat ekologisk med biodynamiska metoder.
Frukten pressades omgående och fick sedan jäsa spontant i använda fat, med upptoppning ("ouillé") och fjorton månaders lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Chardonnay från flera små lotter i byarna Pupillin, Marnoz, Aiglepierre och Buffard. Catherine Hannouns jordbruk följer ekologiska och biodynamiska riktlinjer, utan någon formell certifiering.
Efter omgående pressning jäste musten spontant i ståltank och det unga vinet lagrades sedan i sex månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes i maj 2018 utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Chardonnay från byn Maynal i Sud Revermont - den sydligaste delen av Côtes du Jura. Jordarna där består av lera, kalk och grå märgel. Claude Buchot har odlat utan kemikalier ända sedan 1970-talet och är ekologiskt certifierad via Ecocert.
Druvorna pressades direkt och fick sedan jäsa spontant i äldre fat utan upptoppning, med tre år 'sous voile' (oxidativ/biologisk lagring under ett delvis skyddande täcke av florjäst). Buteljerat med en lätt filtrering och utan tillsatser. Matchas gärna med comté, områdets berömda hårdost.
Ploussard från lieu-dit 'En Aspis' i Pupillin, ett västerläge på 410 meters höjd med tyngre jordmån av regnbågsskimrande lera från Trias-perioden. Odlingen är certifierat ekologisk med biodynamiska metoder.
Efter selektiv handskörd avstjälkades frukten för hand. De hela druvorna fick sedan jäsa spontant i ståltank, med en månads maceration "semi-carbonique" (alltså under naturligt bildad koldioxid). Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Sparas gärna några år och dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats.
Poulsard från lieux-dits 'La Mailloche' och 'En Curon' i Arbois. Jordarna består av kalkmärgel, kalksten och sand. Mer kalk i En Curon, mer sand i La Mailloche. Odlingen är biodynamiskt certifierad via Demeter.
Efter selektiv handskörd avstjälkades fruktan för hand. De hela druvorna fick sedan jäsa spontant i tank med nio veckors maceration, helt utan aktiv extraktion (dvs ingen pigéage). Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks samma kväll som flaskan öppnats.
Trousseau från lieu-dit 'Les Corvées' i Montigny-les-Arsures. Jorden där består av kalkmärgel, kalksten och sand. Odlingsmetoderna är biodynamiska och certifierade via Demeter.
Efter selektiv handskörd avstjälkades fruktan för hand. De hela druvorna fick sedan jäsa spontant i tank med nio veckors maceration, helt utan aktiv extraktion (dvs ingen pigéage). Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks samma kväll som flaskan öppnats.