Beställningssortiment

Vin & Natur Strohmeier 7

Format 3 flaskor
Säljstart 3 april 10:00
Artikelnummer 73033
Pris 1227:-
launch Beställ från Systembolaget
Ända sedan 1996 har Franz Strohmeier producerat vin i sydvästra hörnet av Steiermark. Vinmarken i byn Lestein är dokumenterad sedan 1400-talet och familjegården har en bakgrund med blandad odling och djurhållning. Franz och hans numera ex-hustru Christine träffades i slutet av 1980-talet på vinuniversitetet i Klosterneuburg, och har sedan flera decennier med biodynamisk filosofi återknutit till ett äldre polykulturellt förhållningssätt där allt levande uppmuntras att befinna sig i symbios.
Strohmeier presenterar sina tillsatsfria viner under devisen ”Trauben, Liebe und Zeit.” Om vi ska sammanfatta Strohmeiers viner i bara två ord, så får det bli: liv och energi!

Roter Frizzante N°2 (2021)

Mousserande ljusrött vin av den österrikiska druvsorten blauer zweigelt. Druvorna kommer från Strohmeiers odlingar, här i branta sluttningar på cirka 400 meters höjd med områdets typiska lerjord (Opok).

Druvorna handskördades. Delvis hela bär och delvis mosad frukt fick macerera tillsammans tills jäsningen kommit igång. Efter pressning jäste vinet sex månader i tank och använda fat innan det buteljerades utan klarning eller filtrering för andra jäsningen under kronkapsyl. Vid buteljeringen tillsattes biodynamiskt rörsocker och biodynamisk jäst för andra jäsning i flaska (2,5 bar). Inga tillsatser av so2 i något steg av produktionen. Flaskorna har inte degorgerats.

Alkohol: 12,5 %

TLZ Weiss N°11 (2020)

Stilla vitt vin av pinot blanc och chardonnay. Från tre av Strohmeiers vinmarker med jordmån av vittrad gnejs med hög halt av järn och kisel. Efter pressning jäste musten av egen kraft i använda ekfat (500/600 liter), med full malolaktisk omvandling och nio månaders lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Vinerna med "Trauben, Liebe und Zeit" på etiketten består alltid av bara tre ingredienser: druvor, kärlek och tid. Flaskorna får gärna lagras något halvår och dricks kanske bäst samma dag som de öppnats, även om de håller till dagen efter.

Alkohol: 12 %

TLZ Rot N°9 (2018)

Rött vin av huvudsakligen zweigelt samt en mindre andel blauer wildbacher. Vinmarken ligger på 500 meters höjd i Bad Gams och har en jordmån av vittrad gnejs med hög halt av järn och kisel. De hela druvklasarna jäste av egen kraft i tank med tre veckors maceration. Sedan mognade vinet under nio månader i använda ekfat (500/600 liter). Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Vinerna med "Trauben, Liebe und Zeit" på etiketten består alltid av bara tre ingredienser: druvor, kärlek och tid. Flaskorna får gärna lagras något halvår och dricks kanske bäst samma dag som de öppnats, även om de håller till dagen efter.

Alkohol: 12,5 %