Beställningssortiment

Vin & Natur Corentin Houillon 3

Format 3 flaskor
Säljstart 8 april 10:00
Artikelnummer 73975
Pris 1272:-
launch Beställ från Systembolaget

Uppvuxen med vinodling från barnsben har Corentin Houillon lärt sig av de bästa – det vill säga av sina släktingar och den gamle i Pupillin. På ett alldeles självklart sätt har han formats av ekologiska och respektfulla jordbruksmetoder såväl som naturliga vinifieringar utan tillsatser.

Efter sin examen som vinmakare jobbade han vidare på olika håll, bland annat hos Dominique Derain i Bourgogne, Stéphane Tissot i Jura och Urlar Winery på Nya Zeeland. Med tiden fick han rollen som vingårdsansvarig hos Domaine de la Ville de Morges, en egendom om femton hektar i schweiziska Vaud. Där tillbringade han åren mellan 2015 och 2019 med att konvertera domänen till biodynamiskt jordbruk och göra en handfull cuvéer utan tillsatser.

Häromåret kunde Corentin förverkliga sin dröm om att ta över en etablerad gård och göra den till sin egen. Domaine de Veronnet ligger naturskönt belägen i en brant backe i byn Serrières-en-Chautagne och har drivits under det namnet sedan 1928. Den förre ägaren arbetade inte ekologiskt, men både vinmarkerna och vineriet var i gott skick. 2020 fick Corentin en flygande start med biodynamiska metoder.

Domänen är på många sätt typisk för Savoie med mestadels lokala druvsorter som växer i ett brant sydvästläge. Jordarten kallas ”molasse” och är en kalkrik sandstensjord som bildades under den senaste istidsperioden. Här och där färgas jorden röd av järnoxid och lämpar sig då extra bra för att odla blå druvor. Klimatet i delområdet Chautagne är bland de varmaste i det generellt svala Savoie och ger fin koncentration i vinerna.

En bergknalle kröner backen där Corentin brukar fem sammanhängande hektar med lika delar gröna och blå druvor. Sorterna är jacquère (1 ha), altesse (1,5 ha), pinot noir (0,75 ha), gamay (1,10 ha) och mondeuse (0,65 ha). Allt plockas för hand, och smidigt nog ligger det funktionella vineriet alldeles vid foten av backen. Vinerna jäser av egen kraft i tankar eller använda fat och ser inga tillsatser på vägen till flaska.


Veronnet Blanc 2022

Vitt vin av ungefär lika delar jacquère och altesse. Vinmarken är ett sydvästläge i brant sluttning vid berget Gros Foug. Jordmånen "molasse" är en sandsten bildad under istiden, med en femtedel kalkcement, som vittrat till "sablons", det vill säga kvartssand.

Efter pressning av hela druvklasar jäste musten spontant temperaturkontrollerad tank. Vinet vilade sedan fjorton månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes i november 2023 under vacuum och utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Corentin: "Det här vita vinet sammanfattar domänens identitet, de olika parcellernas jordtyper och de två druvsorterna som kompletterar varandra på ett storartat sätt. Ett vin med uttrycksfull doft, på samma gång rikt och livligt i munnen. Perfekt som ackompanjemang till fisk, ostar eller till apéritif."

Alkohol: 11 %

Zenith 2021

Altesse och jacquère, lika delar. Ett urval av de bästa druvorna som vuxit i rakt söderläge. Den avstjälkade frukten jäste spontant med 18 dygns skalmaceration. Fjorton månaders lagring på jästfällningen i använda medelstora fat (600-liters 'demi-muids'). Buteljerat november 2023 under vacuum utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Corentin: "Med sina överraskande noter av gentiana och anis visar den här macerationen upp den sanna karaktären av 'vårt lilla Provence mitt i Savoie' samtidigt som vinet är livligt och i högsta grad drickvänligt."

Alkohol: 10 %

Veronnet Rouge 2022

Gamay noir à jus blanc, gamay de chaudenay, pinot noir och mondeuse. Corentins mark är ett sydvästläge i brant sluttning nedanför berget Gros Foug. Marken varierar mellan de tre jordtyperna "jet", (morän), "molasse" (porös sandsten) och "éboulis" (nedrasat kalkgrus).

40% hela klasar, resten avstjälkat. Spontan jäsning i tank - mondeuse separat och övriga druvsorter tillsammans - med temperaturkontroll och två veckors maceration. Efter pressning mognade vinet fjorton månader på jästfällningen i tank. Buteljeringen gjordes i november 2023 under vacuum och utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Alkohol: 12,5 %

Corentin: "Det här vinet återspeglar traditionen i cru-området Chautagne - en blandning av blå druvsorter från jordar som skapades under istiderna. Fruktigt och drickvänligt."