Beställningssortiment

Nondegu 2022 – Jean-Marie Berrux

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 27 mars 10:00
Artikelnummer 76617
Pris 479:-
launch Beställ från Systembolaget

Jean-Marie Berrux tog klivet från reklamen i Paris till vinet i Bourgogne, via sin utbildning till vinmakare i Beaune. Sedan 2004 odlar han knappt två hektar chardonnay i byn Corpeau, strax bredvid gränsen till Puligny-Montrachet. Stockarna är planterade 1984 i en intensivt kalkhaltig gul lera. Allt arbete utförs för hand med biodynamiska metoder av Jean-Marie och hustrun Marie. Berrux är främst känd för ett särskilt vin: Le Petit Têtu eller ”den lille envise” – ett karaktärsdrag som Jean-Marie ser i sig själv.

I familjens lilla källare i Meursault jäser vinerna av egen kraft och mognar på jästfällningen under knappt ett år i 228-liters och 400-liters bourgognefat av varierande ålder, från nya och upp till nio år gamla. Alla fat köps in direkt från tunnbinderierna. Vinet dras om till rostfri ståltank precis innan det är dags för nästa skörd och buteljeras några månader senare utan klarning, filtrering eller tillsatser. Den varma växtsäsongen 2022 gav röda viner med mogen frukt, strukturerade tanniner och förvånansvärt bra fräschör.

Jean-Marie Berrux om vinet:

”Nondegu är mitt enda röda vin. Det kommer från en mark i norra Côte Chalonnaise där jag samarbetar med familjen som äger marken. Jag gör en del av traktorjobbet, för att hjälpa familjen. Sen så köper jag alla deras druvor. Jag hjälpte dem att konvertera till ekologisk odling för fem år sedan, det var två år innan jag började köpa frukten. Jag betalar jag dem direkt efter skörd, så att de får det stöd de behöver. Gården är ett arv som de gärna vill behålla, men de har inte lust att göra vin. Det är totalt 2,4 hektar utspridda över fem parceller på sluttningarna i en dalgång. De är planterade med aligoté och pinot noir. Jag köper all frukten, men rankorna är gamla och inte alls särskilt produktiva. Skörden är en ren familjeaffär. Det är lite som i en film från 1950-talet – när vi är klara slutar det vid ett stort bord där alla sitter och äter tillsammans tills maten är slut. Skördeuttagen är alltså minimala. Ett normalt år ger deras marker bara femton fat, det vill säga 35 hektoliter. Men jag gör det framförallt för att det behagar mig, och för att jag gillar familjen. Och själva vinet, det är faktiskt riktigt bra.”


Nondegu Pinot Noir 2022 (Vin de France)

Pinot noir samt 6-7 % aligoté från 2,4 hektar med gamla lågavkastande rankor ovanför byn Aluze i Côte Chalonnaise. Vingården ligger i ett högt sydöstläge med jordmån av kalksten och röd lera.

Druvorna skördades och avstjälkades för hand. De hela oskadade bären jäste spontant i rostfri ståltank med nio dygns maceration och några överspolningar. Efter pressning jäste vinet ut i använda bourgognefat (228 liter) och låg sedan elva månader på jästfällningen innan assemblage och några månaders avslutande vila i tank. Buteljeringen gjordes i november 2023 utan klarning, filtrering eller tillsatser.